luni, 28 noiembrie 2011

Poveste cu nuci de săpun

"A fost odată, nu chiar demult, cam anul trecut, o mămică grijulie care căuta informaţii despre detergenţi. buni si nu prea scumpi :) asa cum vrea toată lumea :)
Dar toate informaţiile sugerau că detergenrţii buni sunt scumpi iar cei nu prea scumpi nu sunt buni :(
Aşa că mămica cea grijulie era cam dezamagită în această privinţă. Într-o zi, sătulă de privit în ofertele marilor magazine a descoperit pe internet o alternativă ecologică la detergenţii din comerţ. Pentru prima dată afla despre nucile de săpun. Aşa că a început să testeze şi ea eficacitatea acestor nuci şi a fost foarte foarte mulţumită."

Aşa ar începe povestea spusă de mine celor care caută o alternativă economică, ecologică şi mai ales sănătoasă la ceea ce astăzi ni se prezintă ca cei mai buni detergenţi din comerţ. Nu dau nume că nu vreau să le fac reclamă.
Câţi dintre voi ştiu că majoritatea detergenţilor sunt de origine petrochimică? Sau că surfractanţii anionici, cei mai utilizaţi în detergenţi, nu sunt biodegradabili? Sau că fosfaţii dăunează grav sănătăţii oamenilor şi animalelor, solului, apelor? Desi UE a propus interzicerea utilizării fosfaţilor în compozitia detergenţilor, din noiembrie anul trecut, iniţiativa a rămas fără ecou.
Despre înălbitori optici (fluorescenţi) ştiaţi că nu albesc rufele? Ei doar creează impresia de albire şi strălucire, datorate convertirii razelor ultraviolete în lumină.

Daca aveţi impresia că la clătire toate astea pleacă aşa cum au venit eu vă spun (şi nu doar eu) că particulele de detergenţi nu sunt îndepărtate în totalitate în procesul de limpezire a maşinilor automate.

Şi ne mai mirăm de faptul că un copil din 5 suferă de diferite forme de astm, sau că 20% dintre copii suferă de dermatite sau alte afecţiuni ale pielii, iar creşterea bolilor alergenice din România şi de pe plan internaţional este în creştere?
Şi asta ptr că ne rezumăm doar la ieftin sau bun, şi nu luăm în calcul şi sănătos.

Pentru că v-am plimbat prin lumea poveştilor şi cea a chimiei acum vă aduc la realitatea prezentă. Toate aceste lucruri scrise mai sus, şi multe altele eu le-am aflat de-abia târziu, dupa ce copilul meu fusese diagnosticat cu astm, şi spitalul devenise o a 2a casă ptr noi.

Aşa că pentru mine experienţa nucilor de săpun a venit chiar la fix în căutarea mea de-a înlocui anumite produse alergene. şi datorită eficienţei acestora nu am mai renunţat la ele.
De mai mult de un an nu mai folosesc detergenţi din comert, n-am mai cumpărat nici balsam de rufe, nici clor.
Am ajuns să scriu acum despre ele deoarece am participat la o campanie de testare a nucilor de săpun la care am mai primit şi alte produse de care oricum eram curioasă şi care mi-au produs încântare şi ele. Deci să le iau pe fiecare în parte.

Nucile de săpun le-am folosit ca detergent de rufe, punând 8-10 bucăţi în săculeţul primit sau într-o şoseată de-a copiilor. Spăl cu ele la 40 de grade, spalare scurtă/lungă hainele copiilor, ale noastre, lenjerie, scutece; la 50 grade spălare scurtă, aceleaşi rufe, sau la 60 grade doar scutecele fetiţei şi atunci pun întotdeauna bicarbonat/inălbitorul ecologic în compartimentul de detergent sau le ţin înainte în lighean cu aceast înălbitor. Pentru rufele albe pun întotdeauna bicarbonat. Cu aceste nuci nu e nevoie de balsam de rufe. Ar fi şi culmea să stricam toată treaba asta naturală adăugând balsamul ptr mirosul lui special sau senzaţia de catifelare care poate fi obţinută la fel de bine însă mult mai ieftin şi mai sănătos cu o lingură de otet.

Folosesc acelaşi săculet cu nuci doar de două ori Pe urma scot nucile acestea folosite la două spălări şi le pun într-o cutiuţă. Acolo aşteaptă cuminţele să se mai adune şi alte nuci folosite tot de două ori ca să fie transformate într-o pastă abrazivă.
Nucile de sapun işi eliberează saponinele la peste 40 de grade însă sa nu vă aşteptaţi să facă multă spumă. Pentru cineva obişnuit cu consistenţa produselor din comerţ poate va fi aceasta un motiv de neplăcere dar ele spală foarte bine aşa, chiar daca noi am fost invăţaţi că doar dacă se face spumă multă înseamnă că se spală bine. cum le-am mai folosit:
-soluţie concentrată de nuci.
Pentru a spăla temperaturi mai joase e nevoie de această soluţie:
În jumătate de litru de apă se pot pune 6-7 bucăţi de nuci şi se pune la fiert. După ce s-a evaporat cam un sfert din lichid luaţi de pe foc şi lăsaţi la răcit apoi strecuraţi. Păstraţi în frigider şi folosiţi soluţia în următoarele zile deoarece nu rezistă prea mult.
-pasta de nuci. Din soluţia de mai sus nucile care rămân le-am blenduit împreună cu cojile rămase de la lămâie sau cu sare grunjoasă. mie mi-a ieţit o spumă abrazivă dacă pot spune aşa, cu care am curăţat ghiuveta, oalele, aragazul, măsuţa copilei, vana.
-şampon hhahha aici prima impresie a fost că mă spăl cu apă, nu era spumă simţeam că frec în gol, dar ulterior am amestecat soluţia din nuci cu glicerină şi infuzie de plante şi i-am spălat pe copii pe cap.
-soluţie de curatat universala am pus ăn apa din găleată o parte din soluţia concentrată şi câteva picături de ulei esenţial şi am spălat cu mopul gresia. nu necesită clătire.
Pe o lavetă de bucătărie e deajuns să pun lichid concentrat şi şterg cu ea mobila de bucătărie şi faianţa, robinete şi alte accesorii.
La spălatul geamurilor sau a covoarelor n-am folosit-o, în schimb a spălat bine oglinzile cu ea.

Detergent universal concentrat din nuci de săpun Citrus
este aplicarea mai uşoara a tuturor utilizărilor ce le-am scris mai sus.
Eu l-am folosit direct pe petele de mâncare, cu care copiii îmi împodobesc hainele zilnic, la spălatul pe jos, a bucătăriei, a băii, şi la spălatul cu mâna a scutecelor.

Detergent de rufe lichid din nuci de săpun.

Nu l-am folosit. M-am gândit să-l fac cadou unei mămici împreună cu câteva nuci de săpun ascunse într-o şoseată de-a lu' moşu' :)

Înălbitor ecologic de rufe
Ăsta da. De-abia am aşteptat să văd ce ştie să facă. Prima utilizare a fost în ligheanul cu scutece lăsat peste noapte. Am pus 2 linguri ca să fiu sigură :) şi dimineaţa am cercetat scutecele. Mi se păreau mie mai albe dar le-am bagat apoi şi în maşina de spălat împreună cu celelalte hăinuţe ale copiilor. Într-adevăr s-a văzut diferenţa dintre scutecele acestea lăsate la înmuiat şi cele care le-am pus direct în cuva maşinii. N-au reuşit să scoată chiar şi petele vechi însă ptr mine a fost foarte important. fapt pentru care am apelat la folosirea lui şi pentru anumite haine mai pretenţioase care după spusele unora doar cu vanish mai puteau fi curătate. Sunt încântată de acest produs şi spun la toată lumea. nu ştiu care e numele lui ca aş pune link şi către el.

Acestea sunt produsele care le folosesc în prezent la curaţenia acasei şi n-am de gând să ma mai întorc niciodată la detergenţii din comerţ. Am luat decizia asta împreună cu soţul meu acum mai bine de un an şi nu regretăm alegerea făcută. Pentru noi sănătatea copiilor, de fapt a tuturor, a fost un motiv în plus de cântărire mai amanunţită a tuturor opţiunilor.
Iar cine mă cunoaşte ştie că eu înainte eram obsedată nu de spălatul lucrurilor bine ci de clătirea lor. Când spălam vasele nu insistam cu spălatul cât insistam cu clătitul lor. Consumam multă apă pentru că nu eram convinsă că am îndepărtat orice urmă de detergent si copiii mei vor pune gura pe vase. la fel cu hainele. Puteţi să faceţi chiar voi o încercare. După ce scoateţi hainele din maşina, bagaţi una sau două în apă caldă curată şi purtaţi-vă cu ele ca şi cum le-aţi spăla. Aşa puteţi observa dacă mai au rămas urme de detergent sau nu.

În încheiere. mămica grijulie a descoperit secretul combinaţiei perfecte bun şi nu prea scump însă cel mai mare beneficiu este termenul de sănătos.
Şi cu un saculet de 1 kg de nuci, această mămică a spălat un an întreg.
Găndiţi-vă la asta atunci când urmăriţi reclamele extraordinare făcute de vedete anumitor detergenţi la televiziune.
Pentru mai multe informaţii despre aceste produse, sfaturi, promoţii, reduceri, vă invit să vizitaţi nucidesapun.ro căruia îi şi mulţumesc de această oportunitate.

În scrierea acestui articol m-am inspirat de aici în ce priveşte partea de compoziţie a detergenţilor.

4 comentarii:

  1. Total de acord! Folosesc nuci de sapun, alternativ cu detergenti bio, de cand incercam sa raman insarcinata, deci de prin 2008. Ies ieftin si cu haine curate fara chimicale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa-i Raluca? Nimic nu se compara cu asta.
    N-am incercat pana acum alti detergenti.

    RăspundețiȘtergere
  3. am tot citit despre detergentii bio, ma tenteaza nespus de mult sa incerc insa deja am mult detergent adunat de asta clasic, ma gandesc sa iau si sa il dau cadou mamei :), asa o sa tb sa il introduca in sistem....

    RăspundețiȘtergere
  4. Na ca m-ai facut atat de curioasa incat n-am rezistat tentatiei si am intrat pe site-ul lor, al nucilor de sapun, si mi-am comandat un set...de-abia astept sa le primesc, sa le folosesc si sa observ diferentele....Cristina

    RăspundețiȘtergere