luni, 4 februarie 2013

Om de zapada - tehnica papier mache

A fost prima data cand am lucrat in tehnica asta si desi am pregatit inca dinainte de Craciun materialele pentru confectionat omul de zapada, am ajuns abia pe la sfarsitul lui ianuarie sa il facem. Sunt mai multe metode de a obtine pasta de hartie insa noi am facut prin metoda la cald adica omul de zapada din hartie fiarta.
Am folosit reviste vechi de la kaufland si alte pliante de prin casa, dar nu din cele cu hartie lucioasa. Deci doar din cele tip ziar. Le-am rupt bucatele spre incantarea copiilor si disperarea sotului meu, in mijlocul bucatariei. (Ca tot veni vorba de ruptul hartiei, sa stiti ca are efect terapeutic aceasta practica. dar sfatul meu e sa aveti la indemana hartii care nu va mai trebuiesc, deci nu acte, chitante si alte documente importante.)

Ce nu mi-a placut mie a fost ca in timp ce le rupeam am simtit tot mirosul acela de tipar care iti zgarie narile :( Dupa ce am rupt hartiile bucati, le-am adunat de pe jos si pus la fiert intr-o oala cu apa. Nu mai stiu sigur cat le-am lasat la fiert dar stiu ca trecuse de o ora cand am stins focul si am scos oala afara pe geam sa se raceasca, deoarece in bucatarie persista acelasi miros enervant. Mai apoi, cand apa era calduta am mai rupt bucatile de hartie si mai mici si am bagat blenderul de mana ca sa le fac piure :) S-a facut ca un terci neplacut la vedere pe care l-am stors de apa in exces.
Fiului meu nu i-a placut si nu a vrut sa participe. Intr-un castron separat am pregatit faina+apa pentru a obtine clasicul lipici homemade cu care ne lipeam posterele cu artistii preferati pe pereti (si pe usi) cand eram adolescenti :)

Am amestecat lipiciul cu hartia stoarsa si asa am obtinut o pasta de hartie cumva asemanatoare plastelinei insa nu asa fina si nici cu aceeasi usurinta in modelare. La inceput m-a urmarit doar pe mine cum incercam sa fac o sfera si cateva cuburi. In cele din urma am reusit sa fac o placinta care am lasat-o pe masa deoarece mai trebuia sa fac o tura de lipici :)  Dupa un timp a fost curios sa faca si el lipici si de-acolo i-a venit cheful de lucru. Am amestecat impreuna, mai bine zis am framantat hartia adaugand cate putin lipici pentru a avea o consistenta buna si uniforma. Pana la urma a facut singur 3 bile din aceasta compozitie, le-a pus una peste alta si eu le-am bagat la cuptor cu focul foarte mic si cu usa intredeschisa pentru a se usca.
Au stat mult si bine acolo; din cand in cand le-am mai verificat sa vad cum se comporta la temeratura aceea si am fost nelinistita ca ma va apuca noaptea si omul de zapada se va coace acolo la foc domol :)

S-a facut destul de tarziu cand am scos omul de zapada din cuptor, necopt dar uscat, mie mi-era somn si ma uitam la el nemultumita neintelegand de ce nu seamana cu un om de zapada. "Mami hai sa-l vopsim", am auzit vocea fiului meu si atunci parca m-am inviorat. de aceea nu semana, ca nu era terminat :)
Asa ca la 10 seara am desfacut acuarelele, pensulele si am constatat ca culoarea alba mai era foarte putina. Nici nu ma asteptam sa ii ajunga, de fapt i-a ajuns chiar la limita. Nasul l-a facut din plastelina la fel si matura :) ochii, gura si nasturii i-a pictat, palaria a fost una din cratitele fiicei mele :)
Asa a aratat la final. pozat si trimis la Talente de Nazdravani unde a participat la concurs.


Sper ca nu v-am speriat (prea mult) cu descrierea acestei tehnici sau a experientelor noastre proprii si mi-ar placea sa stiu daca voi ati lucrat in acest mod, singuri sau impreuna cu copiii.
Sau daca ati fi curiosi sa incercati :)

6 comentarii:

  1. Vrei sa zici ca ai pus la fiert in oala hartia de ziar?
    Si nu a iesit culoarea din ea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba a iesit culoarea. si mirosul :(
      poate daca as fi folosit alta hartie si nu din cea colorata peste tot ar fi fost altfel.. nu stiu

      Ștergere
  2. Eu nu am testat inca aceasta tehnica, desi vad des tot felul de chestii facute cu papier mache la emisiunea Art Attack si mai am si cartea de la editura Casa si tot zic ca ma apuc dar nu reusesc, insa tin minte ca prin clasa a saptea, sora mea a facut o masca din fasii de ziar inmuiate in aracet si lipite pe un balon - era saptamana comedieila ea la scoala si trebuiau sa faca diverse masti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura e relativ usor. spun relativ ptr ca fiecare are pasarelele lui. Unii nu suporta sa fiarba hartia, altii sa o coaca, altii sa stea si sa astepta pana se moaie, usuca, etc.
      Am auzit si de metoda cu balonul. poate la urmatoarea experienta, ma incumet :)

      Ștergere
    2. Multumesc pentru experienta impartasita.Eu am un proiect MAAARE de facut si caut idei. Pentru Gala Bravissimo, unde si fetita mea participa ca solist vocal, trebuie sa realizez un om de zapada de 1.70metri...pt decorul scenei. Ma gandeam sa il fac pe schelet de sarma si sa il imbrac in panza alba, apoi sa-l asezonez cu haine de iarna haioase... ideea ta e f. buna si ieftina, insa ma gandesc ca e greu de facut in cazul proiectului meu. Oricum am invatat ceva stazi si ITI MULTUMESC. sa ai o zi frumoasa ca sufletul tau!

      Ștergere
    3. Oaaau, Carmen, e minunata idea omului tau de zapada.. ti-am vazut fetita superba, pe profilul tau de google +
      ar merge sa il faci si din mingi mari, ca alea de gimnastica, puse una peste alta si imbracate in material alb.

      Ștergere