sâmbătă, 16 martie 2013

Cum castigam timp - Simplify your life

Hha-ha! Ia sa vedem acum pe cine intereseaza subiectul acesta si mai ales, cati dintre voi va regasiti aici? Eu inca de cam vazut-o in rafturile Editurii All mi-am dorit sa vad ce poate scrie in ea si sa ma faca sa schimb ceva la atitudinea mea fata de timp. Si bine am facut ca am ales aceasta carte pentru recenzie deoarece mi-a dezvaluit multe din aspectele vietii mele peste care eu treceam cu vederea.
Pentru mine cartea asta a fost un fel de oglinda-oglinjoara ... :)
Asa de bine m-a descris ca am inceput sa rad de la primele pagini. si nu numai :)
Mai mult decat atat, as putea spune ca aceasta carte parca e scrisa de sotul meu.
Deci, de-a lungul vietii mele :) el mi-a spus aceste lucruri de destule ori incat sa le recunosc acum scrise de mana unui om renumit :)


Cartea "Cum castigam timp - Simplify your life" scrisa de Marion si Werner Tiki Kustenmaker a apartut in anul 2011 la Editura All fiind tradusa de Monica-Livi aGrigore. Este in format A5 si  are 5 capitole, nu mari si late, dar bine structurate si usor de inteles, pe parcursul a 103 pagini de text.

In primul capitol ne motiveaza sa castigam timp pentru noi insine nu pentru a face alte lucruri.
Da, stiu ca toata lume vrea asta intr-o societate asa aglomerata, mai ales ca fara sa vrem ne sabotam pe noi insine. Cum? Pai in primul rand incercand sa facem o gramada de lucruri deodata sau apucadu-ne de alt lucru pana nu l-am terminat pe primul.
Nu numai ca ne acoperim de o multime de sarcini dar sub presiunea trecerii timpului nici macar nu ne luam o pauza, sa ne relaxam mintea, sa gandim clar despre ce se petrece cu noi.
Cand vine vorba de luat pauze si de atentia pentru corpul meu (doua din cele cateva sugestii din carte) stau bine, in schimb la ordine si sistematizare... au, au, cine ma cunoaste, ma stie :)
Evitati capcanele timpului. Of, of, aici e un subcapitol in care ma gasesc corijenta. recunosc.
Exersati autodisciplina:
     ~nu pierdeti din vedere obiectivele dumneavoastra
     ~fixati-va propriile termene limita
     ~planificarea corecta a actiunilor cu verificare la jumatate de timp
     ~inlaturarea surselor care distrag atentia
Asta-s eu. cand apare ceva nou am tendinta de a ma apuca de el in loc sa termin ce faceam deja.

Angajarea in prea multe activitati deodata. Daaa, cine se mai recunoaste aici?
Soluita simplify: Nu munciti mai intens ci mai abil. Renuntati la sarcinile neimportante chiar daca vi se par mai atractive.
Stiam asta, dar...:)
Programarea rezervelor de timp. - "Orice lucru dureaza mai mult deact estimam" Incetati sa va convingeti de faptul ca sub presiune lucrati mai eficient. poate ca v-a reusit uneori dar ar fi fatal sa faceti o regula din aceasta

Intr-un subcapitol numit Gasirea propriului  ritm in raport cu timpul descoperim cele doua tipuri: policron si monocron, fiecare cu avantajele si dezavantajele lui.
Parca ne-a zugravit aici pe mine si pe al meu sot :)
Monocron: concentratorul
Oamenii de tip monocron prefera sa se concentreze pe o singura activitate, sunt organizati, planifica din timp si detaliat. Pentru ei conteaza foarte mult punctualitatea si seriozitatea.
Fac treaba foarte bine daca nu sunt intrerupti, insa folosesc tot strategiile vechi si nu vor sa incerce alternative mult mai avantajoase.
Policron: persoana multitasking
Acestia prefera sa desfasoare simultan mai multe proiecte pe care sa le alterneze. Apreciaza mai mult calitatea decat respectrea termenelor de opredare. Nu se simt deranjati de intreruperi tind sa se suprastimeze, in lipsa tensiunii au tendinta sa leneveasca iar cand sunt pe ultima sute de metri isi depasesc limitele. uneori cu urmari, da.

Cum sa nu irosim timpul castigat?
     ~Prin creerea zonelor neutre de timp. Adica fara ceasuri sau alte indicatoare de timp in spatiul in care dam frau liber creativitatii, hobby in aer liber, dormit non-stop as aduga eu ;)
     ~Infrumusetarea muncii neplacute/ plictisitoare. In loc sa ne plangem cand facem curatenie sau sortam actele sa ne compunem mesaje motivante: munca ma tine cu picioarele pe pamant, "Munca este dragostea scoasa la lumina"
Eu atunci cand trebuie sa fac ordine in sufrageria care este si loc de joaca si dormitor si camera de musafiri ma motivez cu gandul ca imi fac ordine in viata.
     ~Concedierea calculatorului. Calculatorul ar trebui sa ne ajute sa economisim timp nu sa ni-l inghita. Insa noi am ajuns sa ne bazam pe calculator pentru multe lucruri care le-am putea face si fara.  Scrierea textelor de mana ar fi o activitate mult mai motivatoare si mai satisfacatoare, mai ales daca folosim un instrument de scris care ne e drag. Ne stimuleaza creativitatea, ne destinde si ne da incredere.
Deprinderea artei de a nu face nimic e chiar o arta pentru ca e chiar greu sa nu faci nimic dar e asaaaaa placut. Odata ce reusesti, o sa devii expert ;)
Subcapitolul e scurt dar esential! :)

In capitolul Tehnici de planificare a timpului ni se explica clar cum ar trebui sa ne stabilim prioritatile si sa ne tinem de ele, cum sa ne inventariem problemele si cum sa le delegam :)
Mi-ar fi fost de mare folos pe vremea cand lucram la licenta si mergem si la servici si acasa aveam in jurul meu 2 copii energici si un sot obosit. Dar mare noroc am avut cu sotul ca altfel nu stiu cum le invarteam eu pe toate.
Rezolvarea obligatiilor. Adica acele promisiuni facute intr-un moment de mare curaj, sarcini acceptate dar nici macar incepute, probleme amanate si nerezolvate... mai stiti voi..
Solutia simplify: Daca sarcina promisa poate fi anulata in intregime, ati scapat. daca nu, macar obtineti o reducere semnificativa. Inarmati-va cu curaj, fiti onest si recunoasteti-va limitele.
Protejati-va impotriva unui nou angajament. uneori suntem tentati sa compensam scutirea unei datorii cu acordarea altor promisiuni. Hm -hm :(
Un subcapitol mai lung dar important despre convorsatiile la telefon sigur v-ar ajuta in gestionarea timpului si a relatiilor.

Cum sa ne alcatuim o agenda simplify de planificare a timpului invatam pe parcursul celor 14 pagini cu subcapitole scurte. Aici vom vedea importanta calendarului si a agendelor.

Capitolul Metode de planificare a timpului face apel la 5 metafore (ursul , furnica, leul, vulturul, elefantul) care ne vor ajuta sa ne imprietenim cu timpul :) si despre importanta exersarii rabdarii.
Un capitol esential pentru cei ingropati in munca zi de zi este Puterea perioadelor speciale
Binecuvantarea zilei libere a saptamanii, a Sabatului are efecte pozitive asemenea unei sarbatori.
Muoti oameni nu fac nici o diferenta intre aceasta zi si restul saptamani. "Cel care munceste intr-una si nu se jaoac nu huzureste sau nu traieste pic de extaz va deveni in timp un tovaras ingrozitor de plictisitor si nemultumit.

Importanta diminetilor - trezirea si startul optim al unei noi zile ne poate face existenta pe ziua respectiva deosebit de placuta: inviorarea, dusul, aprecierea propriului corp, igiena, surprizele neasteptate, indepartarea surselor de stres: tv, calculator, telefon.. etc
Savurarea orelor serii, pregatirea pentru somn si renuntarea la factorii de stres, compania placuta, sunt elemente foarte importante pentru drumul pasiv spre a 2-a zi. Un um pe care eu il admir foarte mult spunea: "Ziua buna se cunoaste de cu o seara inainte" Adica felul in care iti inchei ziua determina felul in care o incepi pe urmatoarea.

Concluzia measte o carte usor de citit, utile si motivanta, in care sigur fiecare ne regasim pe la anumite capitole.
Autorii cartii  Cum castigam timp - Simplify you life, Wernwr Tiki Kustenmaker si sotia sa Marion sunrt redactori sefi ai simplify your life® publicatie lunara ce ofera servicii de consiliere.
Werner Tiki Küstenmacher este pastor evanghelist, iar din 1990 a început să lucreze ca autor şi caricaturist. A publicat deja peste 50 cărţi, printre acestea numărându-se şi bestsellerul internaţional Simplify your life, în colaborare cu Lothar J. Seiwert.

Aceasta recenzie face parte din campania vALLuntar 2, campanie in care citim si plantam copaci datorita Grupului Editurial All si Romsilva.
Asadar, dragii mei, va astept cu comentarii.
O alta recenzie in cadrul campaniei vALLuntar am facut-o la cartile educative Pixi
O alta recenzie in cadrul campaniei vALLuntar am facut-o la cartea Jim Nasturel si Lukas, mecanicul de locomotiva
Va multumesc pentru sustinerea care mi-ati acordat-o pana acum.

49 de comentarii:

  1. Hmm..timpul asta chiar e un dusman in ultima vreme:) Dar cred ca noi suntem de vina ca il vedem asa si nu il facem prietenul nostru. Cartea asta m-ar fi ajutat cu siguranta si pe mine si pare foarte utila in epoca in care traim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e, Dia. Atata timp cat il privim ca un dusman, asa va fi si relatia. de dusmanie ..

      Ștergere
  2. Clar de cartea asta am si eu mare nevoie. Intre timp ma multumesc cu recenzia ta care e una foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si eu mai stiu cativa care au nevoie sa citeasca aceasta carte :)
      dar asa cum zici tu, daca iei macar ideile pricipale scrise de mine aici, tot ar trebui sa se vada o schimbare. in bine ;)

      Ștergere
  3. Stiu sa-mi gestionez timpul, dar o voi recomanda prietenilor mei care intarzie mereu si cauta tot felul de scuze. Multumesc si succes !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh. esti a 3-a persoana care spune ca stie sa isi gestioneze timpul. si te cred.
      Prietenii tai sigur ti-ar fi recunoscatori.

      Ștergere
  4. Am avut si eu anul trecut aceasta carte in mana, tot cu ocazia campaniei vALLuntar. Iata si recenzia mea aici- http://caietpentrucasamea.wordpress.com/2012/03/23/simplify-your-life/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am citit-o acum pe a ta.
      Sunt curioasa daca mai ai planificator pe perete?

      Ștergere
  5. Offf, timpul asta ma termina. Imi planific mereu foarte multe lucruri de facut si apoi constat ca nu am timp sa le fac pe toate. Uneori sunt asa de necajita cand sunt obosita si trebuie sa dorm, as vrea sa eficientizez tot ceea ce fac, insa nu mereu imi iese. Cred ca ar trebui sa citesc si eu cartea, poate reusesc sa fiu un pic mai ordonata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh Valentina. pai, poate ca problemele incep tocmai de la planificarea nerealista.
      Si eu am trecut prin perioade din-astea. Cand se aglomerau toate in viata mea: servici, examene, licenta, copiii+sotul+casa erau la pachet ...:) eu eram pe ultimul loc. obosita si nervoasa adormeam tarziiiiu si a 2-a zi incepeam deja ofticata.. :(
      Ordonata si organizata nu sunt nici punctele mele tari, dar, uite, ma tratez :)

      Ștergere
  6. Mi se pare foarte interesanta cartea:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este, este. daca rezonezi cu nevoia de timp suplimentar

      Ștergere
  7. hmmm,timpul este dusmanul meu de multa vreme
    am reusit sa il organizez astfel incat sa rezolv tot ce am pe agenda,insa, in fiecare seara, imi dau seama ca as fi avut nevoie de inca cateva ore ca sa rezolv si alte treburi
    multumim pentru recenzie si spor la plantat copacei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmm. pai tu te cam iei la intrecere cu timpul. dupa cum povestesti.. :)
      Intr-o anumita perioada a vietii mele si mie mi-ar fi placut ca ziua sa mai aiba in plus cateva ore. Ca mai apoi sa imi doresc ca noaptea sa aiba in plus cateva ore :)
      Acum am adoptat o atitudine mai relaxata cu timpul si incerc sa fiu mai selectiva cu ce imi propun. Sper ca perioada asta sa dureze cat mai mult!

      Ștergere
  8. I sfarsit cineva care citeste ceva util si interesant cu adevarat!!!Felicitari!Imi place mult subiectul cartii iar ilustratiile alea sunt adorabile.Mi-as dori sa o citesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ficare e interesant si util ceea ce il intereseaza.. :)
      Eu, de exemplu nu sunt fana a cartilor istorice. nu ma atrag deloc. sotului meu in schimb, i se par fascinante. deci e vorba de gusturi si de interese personale.
      Tema asta a timpului este una care prinde bine tuturor. daca nu ptr folosul personal, pentru al prietenilor macar... :)

      Urmatoarea carte pentru recenzie este diferita de ce am scris pana acum. Sunt curioasa cui o sa i se para interesanta.

      Ștergere
  9. Chiar as avea nevoie de un astfel de ghid..sunt o catastrofa in ceea ce priveste organizarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) :) ah. la cuvantul "catastrofa" nu m-am gandit. insa da, se potriveste foarte bine langa cuvantul "organizare" :)
      sa ma fi vazut pe mine in urma cu cativa ani. catastrofa e un fel de diminutiv :) :)

      Ștergere
  10. cartea asta sigur mi-ar fi utilă!

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu n-am probleme cu organizarea dar stiu cateva persoane carora le-as cumpara cartea asta :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) :)
      Un asemenea cadou util, cu siguranta va produce schimbari.

      As spune ca se vede ca esti organizata din felul in care scri pe blog. si din ceea ce scri. si din cateva lucruri specificate de tine pe ici pe colo.. :)

      Ștergere
  12. Cartea asta a fost sigur scrisa pentru mine. Numai de m-as putea organiza ca lumea, sa-mi fac timp s-o citesc! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti! Poti!!
      Eu o citeam seara, cand adormeau copiii. am mai citit o data cand eram in vana, din ea.

      Ștergere
  13. Hehe, teoria e buna, pusul in practica e mai greu:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. stiu. dar poti incepe pas cu pas. dupa cum e structurata cartea, cam asta e intentia.

      Ștergere
  14. O carte care mi-ar fi și mie utilă....Spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am citit cateva carti motivationale si de gestionare, cele ale lui Gim Rohn mi-au placut cel mai mult, privind inapoi imi dau seama ca am facut progrese destul de mari.
    Dar realitatea parca e alta, am atat de multe de facut incat oricat as incerca sa fiu organizata mereu trebuie sa renunt la cate ceva...
    Aceasta carte mi-ar placea sa o rasfoiesc, parca-l vad si eu pe Alin cu ale lui filozofii :)) mereu m-am intrebat ca de unde au barbatii astia atatea filozofii, cel putin al meu nu a pus mana pe alte carti inafara de cele tehnice din sfera It-ului :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cam asa e cu barbatii. Mai, ei sunt izvoare filozofale ;)
      Din gura lor iasa doar sfaturi intelepte :)
      pentru noi!

      La mine asta e singura carte de gestionare a timpului, pana acum l-am citit pe sotul meu :) Dar am facut schimbari sa sti. nu deodata, ci asa, incetisor :)
      Poate pot sa zic asta acum si pentru ca am trecut de perioada cand copiii erau mici si eu aveam faultatea cu examene si toate alea... Privind in urma.. zic ca am facut progrese.

      Ștergere
  16. Aș citi-o cu siguranță, după care aș face-o cadou unor oameni ”ocupați” :)

    RăspundețiȘtergere
  17. multi multi vorba aceea. stai sa schimb tastatura de pe romana ca iar imi apar plus-ri si diacritice aiurea (:D). Sora mea cand vede cum arata browserul avand in mod obisnuit cam 20 de file deschise.
    e interesanta cartea (desi probabil ca m-as uita usor crucis.. uneori chestiile astea care te invata cum sa faci mai mult ma incurca=)). imi amintesc putin de reactia pe care o am de fiecare data cand vad monitorul oficial... iar eu sunt o persoana foarte logica.:))
    (desi poate nu s-ar spune:D)

    dar hai sa mai plantam un copacel:D

    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rux :) tastatura e de vina sau ca nu ti-ai facut somnul de pranz?
      :)

      Ștergere
  18. Este o carte din care fiecare are ceva de invatat!
    Daca nu te regasesti in toata cartea, este imposibil sa nu te regasesti macar intr-o pagina a ei :) Oricat de organizata ai fi :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa o fi.
      Eu ma stiu pe mine, deci,... jumate de carte a fost scrisa ptr mine ;)

      Ștergere
  19. De timp am si eu nevoie :) Parca nu-mi ajung orele unei zile! Exista o carte care te face sa-ti gestionezi mai bine timpul? Atunci merita citita :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Cartea exista. Dar depide tot de noi cum ne gestionam timpul. Daca nu ne stabilim prioritatile ajungem sa cheltuim timpul pe alte lucruri mai ... putin importante.

      Asta e singura de acest gen pe care am citit-o eu. dar sigur exista si altele mai pe frecventa noastra :)

      Ștergere
  20. ehe, cine nu are nevoie de mai mult timp? :) Spor la plantat!

    RăspundețiȘtergere
  21. Wow, cartea asta chiar mi-ar fi utila! Am mari probleme cu gestiunea timpului :D. Felicitari pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Si tu? :)
      Mari probleme, mici probleme, cine le mai stie clasifica..?

      Ștergere
  22. wow! cata lume pe aici. cred ca strangi curand de-o dumbrava :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Legat de monocron şi policron, sunt societăţi care sunt catalogate în funcţie de modalitatea în care îşi generează timpul, astfel că ţări precum Germania, Austria, Elveţia intră la categoria monocronă, pe când ţările latine la policron. Eu parcă mă simt mai bine când dau vina pe latinitate! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) :)
      Foarte frumoasa concluzia :) Si eu am asa o satisfactie cand gasesc ceva pe care sa dau vina... :)
      In carte scrie si ce ai spus tu despre tarile acestea.

      Ștergere
  24. as avea nevoie de cartea asta:) cred ca e o lectura utila si interesanta. spor al copacei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred. Uneori nu recunoastem nevoia pana nu vedem solutia :)

      Ștergere