vineri, 22 martie 2013

Cadoul - Cecelia Ahern

Stau de cateva minute cu cartea aceasta in mana incercand sa gasesc cuvinte care sa prezinte cel mai bine starea care mi-a lasa-o atunci cand am terminat-o. Dar nu gasesc un inceput pentru a transpune sentimentul acesta. Si e ciudat deoarece "Cadoul" este una dintre acele carti care pe mine ma face sa cred ca stiu deja finalul insa pe masura ce ajung la ultimele file din carte am parte de o surpriza. Cand am cerut cartea pentru recenzie, aveam o idee despre ce ar fi vorba insa pe parcursul citirii ei, Cecelia a reusit sa ma impresioneze; nu doar prin creionarea personajelor ci si prin descrierea interactiunilor dintre ele. Autoarea "Cadoului" este Cecelia Ahern, o scriitoare irlandeza care a scris primul ei roman la varsta de 21 de ani. (P.S. Y Love You - dupa care s-a facut si un film)
Pentru mine este uimitoare performanta acestei femei avand in vedere cele 9 carti pe care le-a scris pana acum la cei 32 de ani ai sai.


Actiunea romanului se petrece in preajma Craciunului cand toata lumea e agitata si concentrata asupra lucrurilor care li se par cele mai importante. Povestea incepe, surprinzator, cu alte personaje decat cele prezentate in descrierea cartii, insa legatura dintre ele se face subtil inca din primul capitol. "Aceasta este o poveste despre oameni, secrete si timp. Despre oameni care, asemenea cadourilor impachetate, ascund secrete sub invelisul de poleiala, pana cand apare persoana potrivita care le da la o parte si descopera ce se afla inauntru. Uneori trebuie sa dai la o parte multe invelisuri pentru a afla cine esti cu adevarat." Desi primul meu gand a fost acela ca stiu eu cateva persoane care se potrivesc descrierii, nu a durat mult si mi-am amintit de mine, persoana care eram cu cativa ani in urma, persoana care nici ea habar nu avea cine este si nici cei din jur nu o cunoasteau cu adevarat.

Intr-o dimineta de surasuri, mai precis in dimineata de Craciun, sergentul Raphie si colega lui, Jessica, se afla la sectia de politie achetand un caz bizar. un copil a spar geamul unei case cu un curcan inghetat. Insa nu aceasta intamplare este ceea ce m-a intrigat la inceputul acestei povesti ci discutiile dintre cei doi colegi care sugerau ca au un secret. un secret ce nici unul nu indraznea sa-l verbalizeze. Va marturisesc ca, dupa ce am terminat cartea de citit am mai deschis-o o data ca sa citesc capitolul doi in care dialogurile dintre Raphie si Jesica si felul in care sunt prezentate gandurile lor m-au facut sa vad mai clar tensiunea povestii traite de ei.
Baiatul rebel care a aruncat curcanul prin ferestra devine cel care are parte, o data cu cititorul, de dezvaluirea povestirii asa cum a inceput ea cu cateva zile in urma. Si aici intra in scena personajul Lou Suffern. Tipul de barbat destept, bogat si frumos, care este cu gandul doar la munca lui. si la femei, atunci cand are ocazia. Insa pe primul loc se afla carierea sa, care e pe punctul de a inflori in urma accidentului colegului sau.

Lou insa nu era acel domn respectabil care il doresc femeile pentru a fi partenerul lor pe viata. El avea deja o famile de care nu se interesa deloc. Desi locuia cu sotia si cei doi copii in casa situata intr-o zona privilegiata, gandurile si actiunile lui erau indreptate mereu spre munca sa, neglijand familia. De cand se trezea avea in cap planuri pe intreaga zi si cand se culca, adormea cu gandul la ce va face a doua zi la munca. Poate credeti ca se simtea coplesit de atata treaba si impovarat de atatea responsabilitati.. Nu, lui Lou chiar ii facea placere acest stil de viata, mereu pe graba, mereu in priza, mereu in miscare, ambitios si perfectionist. Relatiile lui erau superficiale, desi avea o carisma aparte care facea ca discutiile purtate sa fie mereu in favoarea lui.
Inceputul schimbarii sale este atunci cand dintr-un gest spuntan si imprevizibil ajunge sa discute cu un cersetor, pe numele sau Gabe. Atitudinea sa generoasa de a oferii un post lui Gabe in firma in care lucra este de fapt inceputul sfarsitului lui Low Suffern descris pana acum :)
In marinimia lui de moment, Lou etcicheteaza asta ca fiind un cadou avand in vedere sarbatorile ce se apropiau, insa de-abia la sfarsitul cartii ne dam seama, alaturi de Lou si de celelalte personaje, cine si cui i-a facut de fapt cadou.

Desi in sinea mea vroiam ca actiunea sa se desfasoare mai rapid, povestea continua lin pe doua planuri. cel al sectie de politie in care Raphie discuta cu tanarul rebel, si cel al vietii complicate a lui Lou Suffern si a celor din jurul lui. Desi ca personaj, Lou imi era oarecum simpatic deci il acceptam cu caracterul lui, descrierea scenei in care vine acasa nopatea tarziu si se poarta urat cu sotia lui m-a facut sa il antipatizez. Isi jigneste sotia si nu-i pasa de sentimentele ei aruncandu-i in fata vorbe care o dor iar atunci cand copilul cel mic se aude plangand nici macar nu se arata interesat de acesta. Comportamentul lui de a doua zi dimineta ma facea sa imi doresc sa il ia cineva (eu) la bataie. Nu acorda atentie nimanui. nici macar fetitei lui care era tot dupa el incercand sa obtina macar o privire. Evenimentele se precipita in viata lui Lou si doar datorita noului sau prieten Gabe reuseste sa le faca fata. Insa aceasta este doar suprafata. Cu toate ca profesional reuseste sa ii impresioneze pe toti cu abilitatile lui, acasa, in viata personala reuseste sa ii dezamageasca pe toti cu felul in care gestioneaza situatiile.

In tot acest timp in sufletul lui Lou se petrec schimbari. nu toate de admirat, insa toate contribuie la felul in care vede el relatiile din viata sa. Cea mai controversata relatie ramane insa cu Gabe, care desi la inceput i se parea ca ar lucra in folosul lui, ajunge sa aiba indoieli in privinta acestuia.
Nu va mai spun mai multe, va recomand sa cititi cartea. Este captivanta. Este o carte care te face sa privesti (din nou) la prioritatile din viata ta. La alegerile tale.

Cadoul de care avem nevoie cu totii nu este acel lucru care se poate cumpara cu bani.
Dar care este atunci?
Ati fi de acord sa scrieti intr-un comentariu ce cadou vi se pare voua cel mai de pret?
Va multumesc frumos si va doresc un weekend binecuvantat alaturi de cei dragi.

Recenzia cartii "Cadoul" face parte din campania vALluntar2,  campanie in care citim si plantam copaci datorita Grupului Editurial All si Romsilva
Celelalte recenzi sunt: Pixi - carticelel educative pentru copii
                                    Jim Nasture si Lukas, mecanicul de locomotiva
                                    Cum castigam timp - Simplify your life 

39 de comentarii:

  1. Am si eu cartea, am cumparat-o de Craciun, acum imi pare rau ca am luat-o la parinti si a ramas acolo, m-ai facut curioasa cu descrierea ta, ma intreb daca baiatul din sectia de politie nu era al lui Lou :-D Cu privire la cadouri nu pot spune decat ca cele mai de pret sunt cele care vin din suflet, indiferent de valoarea lor materiala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura draga, ma bucur ca ai cartea. cand vei merge la parinti sunt sigura ca o vei citi.

      baiatul din sectia de politie... desi as vrea sa te tin in suspans...nu era cine banuiesti tu.

      Asa este, valoarea sufleteasca a unor lucruri o depaseste pe cea materiala. am vazut asta pe propria piele. mai ales cand am inceput sa pierd din ele...

      Ștergere
  2. Mi-a placut cum a spus: Uneori trebuie sa dai la o parte multe invelisuri pentru a afla cine esti cu adevarat. Foarte adevarat.
    In ceea ce priveste intrebarea ta, cred ca, cadoul cel mai frumos de la viata l-am primit deja. Imi doresc doar sa am zile multe si frumoase sa ma pot bucura de el. Si intelepciune, multa intelepciune de a-l "folosi" asa cum trebuie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh Loredana, invelisurile alea nu prea le dam de buna voie, asa e?

      Ma bucur ca te bucuri de cadourile tale si ca esti constienta de importanta lor.
      Intelepciunea sa te insoteasca :)

      Ștergere
  3. Foarte frumos ai povestit.E o carte care merită citită!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cadoul cel mai de pret pentru mine este familia mea. Im momentul in care lucrurile vor intra pe fagasul lin pe care ni-l dorim, poate vom inceta sa mai alergam dupa lucryri materiale si atat de superficiale, sa primesc si sa ofer intreaga atentie celor dragi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmm cred ca noi toti am primit cel mai de pret Cadou chiar de Craciun. E Domnul Isus. Mi-ar placea sa citesc cartea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este Cristina. L-am primit dar sa vedem ce facem cu el..

      Ștergere
  6. Te rog, recapituleaza utilizarea corecta a acuzativului "care" = "pe care". Ex: 9 carti PE care le-a scris. Urmaresc blogul tau si e regretabil sa gasesc aceasta greseala in mod repetat in aproape toate postarile. Mult succes. Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mihaela pentru atentionare. Am corectat in text. Voi lua la revizuit si celelalte texte.
      Sunt sigura ca voi mai gasi cateva..

      Ștergere
  7. ce curioasa m-ai facut :P
    nu am citit cartea, dar tare as vrea
    cadoul cel mai de pret....as zice ca fiecare desen ori felicitare scrisa de Daria, desenata de Andrei ma emotioneaza, iar cand vad ca scrie "mama, te iubesc" ...imi dau lacrimile - acestea sunt cadourile mele pretioase: darurile lor facute din suflet ;)
    p.s.: multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred in privinta cadourilor tale :)
      Si mie imi creste inima cand vad cu ce se gandesc sa ma surprida :)

      Azi ma simt mai bine. am scapat de febra si de tremurici.

      Ștergere
  8. Am citit "P.S. Te iubesc" a aceleiasi autoare...Mi-a placut cum scrie!
    Notez pe wishlist si aceasta lectura.

    Iti doresc sa plantezi cat mai multi copacei!


    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am cartea " P.S. Te iubesc" Am vrut chiar sa o termin ptr a scrie inca o recenzie insa mi-am dat seama ca ma aglomerez mai mult decat pot.

      Noteaza, noteaza. si eu am o lista. lunga.
      :)

      Ștergere
  9. Gesturile simple, neasteptate, in zilele ploioase sunt cele mai frumoase cadouri. Cum ar fi un bucheţel de flori oferit de un copil! Felicitări pentru recenzie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mirela de raspuns.
      Prea de multe ori cautam cadouri pompoase si aratoase, cand de fapt gesturile simple ne infrumuseteaza ziua.

      Ștergere
  10. Am mai citit undeva recenzie la cartea asta:) P.s. Te iubesc, mi-a placut,poate si asta mi-ar fi pe plac:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde? unde?

      "P.S.Te iubesc" am inceput-o doar.
      si asta ti-ar fi pe plac :)

      Ștergere
  11. Remarcabil demersul tau de-ati duce la indeplinire scopul.Iti doresc sanatate si inspiratie maxima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uff. multumesc ca ai observat :)
      m-ai spionat cumva? sau doar ma intelegi? :)

      multumesc frumos de urari :*

      Ștergere
  12. si pe mine m-a uimit varsta frageda la care a inceput sa aiba succes in domeniu. pare o carte interesanta. spor la plantat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, iti dai seama ce se plimba prin mintea ei de a avut ca rezultat aceste carti intr-un timp atat de scurt?

      Ștergere
  13. Iceputul cartii m-a dus cu gandul la un film de Craciun:D Chiar pare interesanta cartea, mie chiar ai reusit sa imi starnesti curiozitatea. Acuma ma tot intreb cum s-or fi terminat toate astea? Daca o sa am ocazia o sa o citesc si eu cu siguranta:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dia, iti doresc sa ai ocazia. Chiar e ca un film de Craciun :)

      Ștergere
  14. Sa stii ca am citit-o si mi-a placut mult!
    Cadoul cel mai de pret? VIATA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca a mai citit-o o persoana care mi-e cunoscuta ( cat de cat) mie :)
      Viata!! viata!! depinde ce facem cu ea.. !

      Ștergere
  15. O noua sansa e un cadou minunat, doar sa-l recunoastem ca atare.
    Dupa atatea recenzii frumoase la cartile acestei autoare, ce sa mai zic, vreau si eu :)
    Spor la copacit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Blueroses :*
      Ce bine ar fi daca am recunoaste toti valoarea unei noi sanse.

      :) Eu mai am o carte de a Ceceliei. Astept sa ii vina randul :)

      Ștergere
  16. daca stau bine sa citesc printre randuri,si daca adaug ca si scrisul tau e cursiv si captivant,recenzia ma indeamna sa te citesc mai mult,cam atat imi permite linia de demarcatie sociala...dar te-as sorbi fara sa ma satur...ma ofer Adriana sa fac prima recenzie...a scriiturii tale..fiinta deosebita ce esti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) :*
      Daca tu esti cine banui eu ca esti, este de ajuns :)
      Poti sa imi faci cate recenzii vrei :)
      Te imbratisez. FIINTA DEOSEBITA CE ESTU TU :*

      Ștergere
  17. Buna,vecino..dupa ultimele 2 saptamani de agitatie si de stres,in sfarsit arunc privirea aici si ca de obicei inca un subiect interesant de citit si de reflectat. Ai reusit ,prin recenzia ta,sa-mi atragi interesul asupra acestei povesti,sa stii ca imi plac sa citesc dialogurile intre pesonaje,reflecta mai multa realism ca si dialoguri din viata noastra cotidiana. Am vazut si am intalniit astfel de pesoane ca si personajul Lou cu atitudinea lui tipica egocentrica...de aceea imi place sa citesc finalul povestiilor ca extragem unele invataturi pretioase, pe carte le putem folosi in viata noastra. Cadoul :trezeste-te si bucura-te de viata,si de a doua sansa daca stii s-o prinzi.Spor la treaba in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cathy draga mea, te cred :*
      Te admir, oare ti-am mai zis..?

      Stiu ca vietile nostre nu s-au intalnit intamplator si scopul final il vom vedea ... cine stie cand, poate mai tarziu, poate mai devreme.. :)
      Esti o puternica si o curajoasa!

      Ștergere
    2. Multumesc,draga..abia astept..stii ce anume

      Ștergere
  18. Niste timp pentru citit carti faine ar putea fi un cadou frumos :))
    O inima inteleapta mi-as dori eu. Si scriu doar atat ca deja am detaliat si sters de cateva ori (ca sa vezi ce se intampla cand ma simt provocata!!!).
    Cartea as vrea sa o citesc candva, dar acum, cand primavara pare sa isi refuze drepturile, nu cred ca as putea citi despre barbati jignitori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Esti totala. Parca semeni cu mine :)) :)) Scrii, stergi, scrii, stergi.. :) Stiu cum e
      ;)
      O inima inteleapta sa se dezvolte in tine si un kilometru de timp sa se astearna inaintea ta.

      Brr. si mie mi-e greu sa citesc despre barbati jignitori. dar citesc cu speranta. uneori cu ciuda.. :(

      Ștergere
  19. Alta carte frumoasa... multumim pentru prezentare! Hm... cadoul cel mai de pret cred ca este sanatatea! Daca ai sanatate le poti face pe toate si nu ai nici o scuza :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha. stii tu de ce e sanatatea. Ti-ai revenit?
      Noi ne-am molipsit rand pe rand :)

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...