miercuri, 6 februarie 2013

Pomul Comorii - carte pentru copii

Ma bucur ca in sfarsit am gasit timp azi sa va arat aceasta carte pentru copii care a poposit la mine in urma cu o saptamana, impumutata fiind de la draga mea Kati, imprumutata fiind de la o colega de-a ei :)
Azi e ultima zi in care o tin in brate deoarece trebuie s-o inapoiez si nu m-am putut abtine sa nu v-o arat si voua.
Este o carte excelenta de citit copiilor, povestea decurge frumos si este captivanta, ilustratiile sunt atragatoare, iar ,mesajul cartii este unul foarte potrivit pentru copii, invataturile sunt pretioase insa si pentru parinti. Mai adaug faptul ca literele sunt destul de mari astfel ca copiii sa le recunoasca cu usurinta. Pe paginile cu scris putin noi ne jucam un joc: ia sa vedem cate litere "a" gasim pe pagina. si fiul meu incepe sa caute. un a, doi a.. fiica mea si ea cu degetelul dupa el.. un a,.. :)
In fiecare seara inainte de culcare am citit cartea de la cap la coada iar in timpul zilei ei isi mai aduc aminte cate o faza: "mami, mai ti minte cum stranuta elefantul si ii zbura pe toti in aer? hai sa mai vedem cum facea..:)" "hai sa mai vedem pomul cu ciocolata"

Autorii  spun in introducerea cartii ca din paginile ei putem desprinde existenta a 4 tipuri de personalitati si felul in care le putem identifica la ai nostri copii. La sfarsitul cartii este si un chestionar facut sa ne ajute in acest sens.

Povestea incepe cu petrecerea de aniversare a celor patru prieteni: leul Lance, cainele Fidel, castorul Chewy si foca Poznasa.
Inca de la inceput ne dam seama de trasaturile celor patru prieteni din ceea ce fac. Ceea ce mi-a placut e ca desi unele traznai ar fi starnit ironii sau comentarii acide in cercurile noatre, intre acei prieteni nici vorba de asa ceva. Ei sa acceptau unul pe calalalt asa cum erau si nu se judecau.
In toiul petrecerii apare inteleapta bufnita cu un ultim cadou. Un cadou mai special, o cutie pentru toti patru, pe fundul careia se gasea de fapt ... cadoul :)
Cadoul a fost o surpriza pentru toti, fiind vorba de o harta. Dar nu orice harta, ci o harta catre o comoara cu un mesaj pe spatele ei
Cei patru prieteni au plecat incantati a 2-a zi intr-o calatorie plina de aventuri si de invataminte. De aici calatoria este descrisa in patru etape, in fiecare capitol iesind in evidenta cate unul din cei patru prieteni.

In capitolul "Lance si raul de netrecut" avem parte de o amuzanta intamplare in care eroii nostri trec prin Campul cu mure :)
In timp ce citeam descrierea campului cu mure salivand la imaginile sugestive, la fel ca si cei patru prieteni am fi vrut si noi sa ne cataram pe florile care aveau deasupra prajituri cu mure si frisca. Si asa ne-am amintit de un tort cu fructe de padure de asta vara asemanataor tortului buburuza .. :)
 Ne-am amuzat teribil cand scara facuta din Fidel, Chewy si Pozanasa s-a prabusit iar prajitura a aterizat in capul lui Lance. Bineinteles ca dramatismul situatiei s-a tranformat in comic iar cei patru prieteni au mers mai departe cu pofta satisfacuta :) Eu eram sigura ca leul va reactiona mai furtunos, insa, m-am inselat. Ce bine.
Insa adevarata provocare a  venit cand au ajuns la raul de netrecut.
Aici, leul Lance a avut ocazia sa isi arate calitatile de conducator improvizand o chestie
Cei patru prieteni au zburat prin aer si astfel au ajuns pe partea cealalta a raului unde au gasit prima cheie in capita cu fan conform mesajului de pe spatele hartii.

In urmatorul capitol cei patru prieteni ajung la Golful de Cristal unde ar trebui sa gaseasca cea de-a doua cheie.
Cei patru au ajuns pe plaja mai repede decat se asteptau datorita Poznasei, care distrata cum era, s-a impiedicat facandu-i pe toti sa merga de-a dura pana jos.
Nimeni n-a facut crize de nervi pentru asta, cum am face unii dintre noi, ci s-au amuzat si au trecut mai departe la cautarea cheii. Dar oare unde se poate afla o cheie pe o plaja?
In timp ce fiecare cautau indicii folositoate fiecare in felul lui, castorul Chewy si-a prins coada intr-o scoica :)
Fiecare a incercat sa il ajute pe Chewy sa isi elibereze coada insa nici unul nu a reusit. Scoica se incapatana sa nu dea drumul cozii.
Pana la urma cea care a gasit cu solutia salvatoare a fost Poznasa, care cu o pana a gadilat scoica pana aceasta a izbucnit in ras si cochilia s-a deschis. Acolo se afla cea de-a 2-a cheie :)
Mai departe cei 4 prieteni se ghideaza din nou dupa harta si pornesc spre Cascada Bomboanelor de menta. Spre incantarea mea, copiii mei nu au fost asa de fascinati de aceasta cascada a bomboanelor de menta ca de prajiturile cu mure din celalalt capitol si asta pentru ca ei nu prea mananca bomboane. si cele cu menta chiar nu le plac. Insa eroii nostri din poveste erau foarte incantati de bomboanele care se aflau la tot pasul imbiindu-i permanent.
Dintre toti, doar Fidel nu se arata interesat de aceste bomboane deoarece el avea atentia indreptata in alta parte. Cu simtul sau fin el era singurul care auzea un strigat slab de ajutor venit de nusestiedeunde. In timp ce prietenii lui rontaiau linistiti bomboanele, el cauta sursa strigatului de ajutor.
 Fidel ne se lasa distras de peisaj nici de necredinta prietenilor lui si gaseste un fluture prins in capcana unei panze de paianjen, pe care il salveaza chiar la timp. Copiii au ramas uimiti de imaginea paianjenului cu tacamurile si condimentele in maini :)
Fluturasul i-a fost recunoscator cainelui pentru bunatatea lui de a-i veni in ajutor. Si i-a condus la pomul unde se afla cheia.
Prietenii nostri din poveste merg mai departe in cautarea celei dea 4-a chei. In drumul lor l-au intalnit pe Aron, elefantul -pictor. Un elefant foarte talentat dar care avea o problema cu tablourile pictate de el.
Tablorile lui zburau. N-a trebuit mult sa ne lamurim care era problema lui deoarece in timp ce vorbea cu ei, elefantul a stranutat o data tare si toti si-au luat zborul prin aer impreuna cu tablourile :)
Datorita stranutului au terizat exact unde trebuia: la Rascrucea incurcaturilor. Aici au intalnit 4 iepuri imbracati la fel, cu zambete sirete, fiecare dintre ei pretinzand ca stie care e drumul corect din cele 4.
Cei patru prieteni se uitau incurcati la iepuri nestiind pe care sa il aleaga . Care iepure spunea adevarul? Care era diferenta dintre ei?
Insa Chewy, care era mai atent la detalii decat ceilalti, a reusit sa il gaseasca pe cel care spunea adevarul. In timp ce eu citeam, fiul meu mi-a zis "mami eu stiu care e diferenta dintre ei. coada."
Da, asa este coada unuia e diferita de a celoralti trei si astfel prietenii nostri s-au luat dupa iepurele cu coada alba care i-a condus la un gard foarte inalt. dincolo de gard se afla Pomul Comorii ceea ce le-a produs o mare bucurie

Cei patru prieteni ai invatat o multime de lucruri in aventurile prin care au trecut ca sa ajunga la Pomul Comorii, dar, mai ales si-au dat seama ca au nevoie unul de celalalt..
A fost nevoie de gandirea rapida a unui leu decis asa infrunte orice greutate, care i-a trecut peste un rau de netrecut (si sa nu se supere ca a primit o prajitura in cap)
Foca, mereu vesela si optimista a reusit sa gaseasca o cheie pe care nu o vedea nimeni (si sa-i salveze lui Chewy coada din scoica uriasa)
A fost nevoie de inima iubitoare a cainelui si de urechea lui mereu atenta la strigatele de ajutor ale celorlalti
Si a mai fost nevoie si de pasiunea castorului pentru amanunte neobservate de altii ca sa demaste iepurii ce i-ar fi indrumat gresit.
Acum se aflau foarte aproape de Pomul comorii dar nu puteau trece de gard. Desi au inercat rand pe rand toate cheile, nu au putut deschide poarta
Pe cand stateau ei suparati intreband-se cum vor putea intra, a aparut bufnita. cea care le-a dat cadoul. Prin cateva intrebari ajutatoare aceasta i-a ajutat sa gaseasca singuri raspunsul la intrebarea intrebatoare. Cei patru prieteni si-au pus cheile impreuna si astfel au format o cheie mare care a deschis poarta.
Ce incantare!! Eroii nostri au dat fuga la pom sa culeaga cele mai mari inimioare de ciocolata pe care le-au vazut vreodata. Ia uitati de ce festin au parte

In afara de faptul ca au incheiat cu bine calatoria descoperind comoara aratata de harta, cei patru prieteni au avut ocazia pe parcursul calatoriei sa descopere alta comoara. Mult mai importanta si mai durabila. Aceea ca fiecare era valoros si ca aveau nevoie unul de celalalt.
Intr-o lume in care se promoveaza atat de mult conceptul de Eu, de doar Eu, calcand pe ceilalti, profitand de ei, sau denigrandu-i, o asemenea lectura, mai ales pentru copii ne aduce mai aproape de adevar. Avem nevoie unii de altii, suntem pusi impreuna pentru un scop, fiecare avem o valoare deosebita, trebuie doar ca cineva sa descopere aceasta valoare si sa o remarce  intr-un mod placut.

Ma bucur ca am putut impartasi cu voi continutul acestei carti, cam pe fuga, insa sper din toata inima ca ceea ce este important am reusit sa transmit. Fiecare copil este diferit. Fiecare are talentele lui, personalitatea lui, slabiciunile lui. Cu cat ii cunoastem mai bine si cu cat ii ajutam sa se cunoasca si sa se aprecieze corect cu atat ii ajutam mai mult in drumul pe care il au de strabatut in viata.
Se merita sa facem asta.

5 comentarii:

  1. si la sfarsit mai adaugi "Amin",asa e o poveste superba atat pentru parinti ,cat si pentru copii

    RăspundețiȘtergere
  2. Am inceput sa citesc aceasta carte pentru copiii de la gradinita si am senzatia ca lipseste ceva de la inceputul povestii...o propozitie sau doua, acolo unde se prezinta motivul pentrcereii si primul personaj, adica leul. Am crezut ca e defect exemplarul meu dar vad ca si al tau incepe la fel...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am inceput sa citesc aceasta carte pentru copiii de la gradinita si am senzatia ca lipseste ceva de la inceputul povestii...o propozitie sau doua, acolo unde se prezinta motivul pentrcereii si primul personaj, adica leul. Am crezut ca e defect exemplarul meu dar vad ca si al tau incepe la fel...

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...