marți, 6 august 2013

Alaptarea extinsa - Alaptarea desavarsita

Buna dimineata dragele mele.
Mi-am adunat azi gandurile si pentru ca suntem in Saptamana Mondiala a Alaptarii am ales ca sa va vorbesc foarte pe scurt despre unul din darurile de care am avut eu parte in ultimii ani.
Desi drumul vietii mele a fost unul complicat, am avut parte si de binecuvantari deosebite in viata.
O parte din darurile mele sunt cele care apartin de fiinta mea creeata unica: corpul, trasaturile, talentele, abilitatile, indemanarile, capacitatile mele, ...
Cealalta parte o constituie oamenii care mi-au fost adusi in viata mea. Acestia sunt acele persoane deosebite care la un moment dat mi-au influentat viata, care m-au inspirat, m-au incurajat, au crezut in mine, m-au motivat sau au impartasit aceleasi idealuri, conceptii, valori ca si mine...


Subiectul acesta Alaptarea extinsa este unul drag mie si delicat, care imbina darurile din ambele categorii :)
In primul rand am fost inzestrata cu un corp minunat care nu m-a dezamagit nici dupa varsta de 20 de ani. sau mai bine sa zic 30 :) deoarece abia atunci am ajuns sa imi apreciez la adevarata valoare trupul, sau mai specific acea parte a corpului meu care nu are doar o valoare estetica ci si de hranire, de alaptare, si anume sanii.
Poate ca de la punctul asta, unii dintre voi intoarceti capul insa eu tin sa va spun doar asa pe scurt ca sanii mei au functionat bine, si-au implinit menirea si mi-am putut alapta ambii copii cu mult peste varsta de 1 an. Da, stiu ca pare ciudat pentru unii, pentru altii insa, alaptarea extinsa este doar un act normal, firesc, de a-i implini copilului nevoile si de a avea o relatie implinitoare cu copilul daruit de Dumnezeu.


Exista cateva mituri depre alaptare printre care si acela ca laptele matern nu mai este bun dupa 1 an (sau dupa 2 ani, sau chiar dupa 6 luni in conceptia unora). Dar nu este asa. De multe ori, din dorinta de a deveni super-practici uitam ca binefacerile alaptarii nu constau doar in valoarea nutritiva a laptelui matern ci si in valoarea afectiva, psihologica a alaptarii.
Dintre cei care au privit alaptarea extinsa ca pe ceva firesc, natural si benefic sunt si vateva mamici care au impartasit experienta lor in alaptarea copiilor in cele doua articole:
Alaptarea peste 1 an
Alaptarea peste 2 ani

In plus, cu referire la cea de a 2-a categorie, o mare bucurie a fost colaborarea mea cu cateva femei minunate, curajoase  care au inteles ca alaptarea e mai mult decat o datorie a mamei ci e si un drept al copilului. ca e vorba nu doar de un aport caloric, nutritiv ci e vorba despre o relatie. O relatie frumoasa si armonioasa intre copil si mama, bazata pe dragoste si incredere.
Rezultatul acestei colaborari il puteti vedea mai jos in filmuletul intitulat: Alaptare extinsa - Alaptare desavarsita, pentru care le multumesc tuturor celor ce au participat la realizarea lui.

         

14 comentarii:

  1. Eu mi-am alaptat fetita pana la an; atat am avut, apeland la vari ajutatoare de pe la 8 luni.

    Ma bucur sa te citesc, Ludmila!
    Minunate pozele din postare, extraordinar mesajul!
    Te pup!

    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  2. ce fiinta puternica esti! te admir!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. minunat filmuletul! minunata esti si tu! prima poza e preferata mea <3. de cand am vazut-o prima data pe alapteaza am ramas cu gandul la ea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fetelor multumesc. admiratia ce mi-o aratati nu o merit.
    sufletul meu este ravasit si printre bucatele caut sa ma focusez pe cate ceva. Toata puterea care o am acum vine de la Dumnezeu. desi nu o doresc intotdeauna si imi vine sa renunt, El imi pune perfuzii cu putere.

    RăspundețiȘtergere
  5. of mamica draga...incerc sa-mi gasesc cuvintele pentru a putea spune ce simt si nu reusesc...
    ma tem sa nu zic ceva si mai rau sa te superi...desi cred ca durerea din sufletul tau a trecut pragul de maxim :((((
    imi place tot ceea ce ai scris aici...as fi vrut sa te descopar mai devreme... sunt cu sufletul langa voi si cu gandul la micutul inger <3

    RăspundețiȘtergere
  6. cat de frumos e filmuletul! mai mult decat pot spune in cuvinte! <3 <3

    RăspundețiȘtergere
  7. Admiratia o meriti,Ludmila,chiar daca puterea e de la Dumnezeu...in lumea asta sunt multe suisuri si coborasuri,dar asta pana ajungi in varf,apoi, totul se clarifica!Te imbratisez cu mult drag!Claudia

    RăspundețiȘtergere
  8. Ludmila,esti o persoana deosebita,Dumnezeu te-a creat ca sa luminezi vietile celor care ajung sa te cunoasca.Suferinta ta in ochii nostri este imensa,nici nu ne-o putem imagina,insa prin puterea pe care o primesti de la bunul Dumnezeu ne faci sa privim viata,copiii nostri cu alti ochi...ne faci sa fim mai buni,mai iubitori si mai intelepti! cel putin eu asta simt!...Fii binecuvantata,Ludmila!

    RăspundețiȘtergere
  9. Orice filmulet ai pune nimic nu se compara cu imaginea din mintea si amintirea mea ... inchide ochii si aminteste-ti ... urcai in tramvai si nici bine nu te asezai pe un scaun ca micuta Gloria te adulmeca (poate ca nu e tocmai cuvantul potrivit :))si cauta cu atata inversunare viata din tine. Recunosc ca am fost uimita la inceput, dar mi-am dat seama ca gestul era unul normal si ca nimic nu se compara cu satisfactia si bucuria unui copil care este hranit ... la san... mama desavarsita ce esti!!!
    Si uite asa, chiar si noi cei care nu am fost intotdeauna indeaproape de tine, avem amintiri placute datorita carora Gloria este parte din viata noastra. Multa putere si acorda-ti timp, fii ingaduitoare cu tine.
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am cuvinte, ma gandesc mereu la tine, desi nu te cunosc personal..m-a impresionat adanc povestea ta.Ma uit la pozele minunate cu Gloria si am asa o revelatie sau nu stiu cum sa o numesc, exprima ceva puternic, energie pozitiva, nu stiu , nu imi gasesc cuvintele..multa putere mami.
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum am avut timp sa il revad pe indelete. Este minunat! Inca nu imi vine sa cred ca facem si noi , eu si Robert, parte din el, printre atatea mamici si copii minunati.

    RăspundețiȘtergere
  12. Te imbratisez cu drag.Sa iti dea Dumnezeu inzecit ceea ce ti-a luat.Imi pare rau ca nu pot vedea filmuletul aici in Germania :(.

    RăspundețiȘtergere
  13. Esti o mamica puternica si un exemplu pentru celelalte mamici.Filmuletul este foarte profund si emotionant la fel ca si ceea ce reusesti sa transmiti aici dincolo de durerea din suflet : iubire, optimism si speranta. Ati patruns in sufletul multor mamici si veti ramane acolo la fel si in al meu...nu mai am cuvinte.
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...