luni, 9 decembrie 2013

Placinta cu spanac - un bradut comestibil :)

Daca va doriti un aperitiv usor, gustos si sanatos, care sa ii incante pe copii atunci aceasta reteta este ideea perfecta.
La noi e a doua oara cand facem placinta cu spanac in forma asta, si dupa cum a fost de apreciata, o vom face din nou la urmatoarea tura de spanac.

Si pentru ca atunci cand descopar ceva bun, nu tin doar pentru mine ci impartasesc si cu voi, mi-am propus sa particip cu aceasta placinta-bradut la claca organizata de Kabea. noi am mai participat si anul trecut si ne-a placut sa cunoastem si alti oameni creativi la acest eveniment.
Reteta aceasta este pentru o placinta de post, dar eu de obicei o faceam pana acum cu ou, cu unt si cu branza.

Pentru placinta cu spanac de post am folosit:
 ptr aluat:
~500 gr faina
~3 linguri ulei (unt)
~1 lingurita sare
~ 250 ml apa
~un varf de cutit de bicarbonat
~zeama de lamaie
ptr umplutura:
~500 gr spanac (+branza)
~ceapa verde
~marar
~sare
~piper

Prima data am pregatit umplutura: Am oparit frunzele de spanac, le-am scurs, tocat; ceapa verde am dustuit-o un pic, am adaugat peste ea spanacul (si prazul. am facut o data si cu praz :) )
am condimentat cu sare, piper si marar.pana s-a racit aceasta compozitie am facut aluatul.
Am framantat toate ingredientele ptr aluat adaugand bicarbonatul stins cu lamaie.
Coca am impartit-o in patru potii si am facut 4 foi. Umplutura de spanac am impartit-o in trei portii, asa ochiometric, si pe fiecare foaie am pus din compozitia de spanac, alternativ foaie-spanac si tot asa , pana am gatat cele 4 foi si spanacul.

Am taiat in forma de brad. si pe urma am facut crestaturi- pentru a crea ramurile. pozele nu au iesit grozave de aceea le pun doar pe cele clare


am asezat bradul in tava pe hartia de copt. ideal  e sa il asezati inainte sa faceti crestaturile :)
apoi rasuciti fiecare ramura in sus. va dati seama cum, din poza :)

am lasat putin la cuptor, maxim 20 minute. la mine cuptorul coace anapoda, deci e indicat sa verificati din cand in cand cum se prezinta placinta-bradut, sa nu va luati dupa timpul pus de mine.
asa arata proaspat coapta

si asa arata azi dimineata inainte sa plecam la gradinita. primele doua ramuri de jos au fost mancate de aseara :)
Eu din cantitatile de mai sus am facut prima oara un brad mare. de mare ce era ajugea pana pe marginile tavii :)
dar cuptorul meu nefacandu-si treaba uniform, am ales a doua oara sa fac din aceeasi cantitate doi braduti mai mici.

ideea cu placinta in forma de bradut nu imi apartine ci am luat-o dintr-o poza ce circula intr-un timp pe fb. insa va spun ca in reteta trecuta acolo nu mi se par potrivite cantitatile. daca incercati cu acele cantitati , coca va iesi foarte moale.
Acestea fiind zise, va doresc pofta buna, indiferent la ce mancati acum, si va invit sa incercati si aceasta placinta grozav de buna. iar daca va place, ne puteti promova reteta, impartasind-o cu cei dragi.

16 comentarii:

  1. Ti-a iesit superb! Ce idee grozava sa ii faci pe cei mici sa manance spanac :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt superbi! Nu-mi prea place spanacul, dar bradul tău l-aș devora cu mare plăcere ;) E minunat! O să încerc și eu ideea cu altă umplutură! Mulțumim tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos a iesit bradutul. Si faptul ca copiii mananca spanac in forma asta e super.
    Ce imi place la tine e ca nu te sfiesti sa dai sursa ideilor tale. Putini blogeri recunosc ca se inspira din alte articole.
    Felicitari. Esti o mama grozava si curajoasa. Ma gandesc de multe ori la tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      n-am de ce sa ma sfiesc sa dau sursa inspiratiilor mele. eu mai stiu si alti bloggeri care fac asta. pur si simplu acorda credit persoanei de la care au luat ideea. mi se pare un lucru corect si frumos.
      e intr-adevar o retinere la anumite bloguri, cum ar fi cele culinare, sa dea sursa ideilor lor, ptr ca nu prea vor sa se promoveze unele pe altele.

      si in afara de asta, anumite retete/ idei, sunt acumulate in constiinta colectiva. si mie mi s-a mai intamplat sa ma gandesc sa fac un lucru , (cu gandul ca eu l-am inventat) si apoi sa descopar ca s-a mai gandit cineva la aceeasi idee :)

      multumesc ptr complimente <3

      Ștergere
  4. Ce apetisant a iesit bradutul, chiar mi-ar placea sa maninc asa ceva, arunca-mi si mie o crenguta sau l-ati mincat pe tot?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai am crengute, Geta, dar promit ca facem iar, in weekend :)
      s-a mancat in mai putin de 30 minute :)

      Ștergere
  5. super!super!super! de promovat n-am cum sa te promovez,dar de laudat si copiat da :)).multumim pt ca ai impartasit cu noi acesta reteta! cred ca in vremea asta n-a mai ramas nici macar un pin din bradut,asa-i? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, draga mea, Violeta. n-a mai ramas nici o samanta :)
      ce ma inveselesc eu, asa, cand vi tu pe aici pe la mine. nici nu sti :)

      Ștergere
  6. Cat de bine arata! Mi ai facut pofta, draga Ludmila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Natalia draga, eu stiu ca tu ai putea s-o adaptezi dupa gusturile tale <3
      si asa iti vei potoli pofta :)

      Ștergere
  7. Draga mea, ghici ce am eu la cuptor ... :) un minunat bradut cu spanac.. Multumesc mult pt inspiratie.. :* Esti o gospodina desavarsita si un exemplu pt mine. ♡♡♡

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...