Va spuneam data trecuta ca la noi, toamna acesta dovleacul a fost vedeta, asa ca azi le-a venit randul acestor mult-apreciate briose.
Acestea sunt bunatatile care m-au facut pe mine in toamna asta sa imi placa din nou sa coc in cuptor. (cuptorul meu avand un defect din cauza caruia preparatele mele nu sunt coapte uniform. daca vreau sa fie coapte si in mijloc, ies aproape arse pe margini)
Pentru ca suntem in postul Craciunului voi incepe prezentarea cu briosele de post, deci
fara lapte, unt, oua.
Reteta originala este a Cristelei Georgescu, care are are pe blog o multime de retete delicioase si sfaturi culinare sanatoase. eu am adaptat-o la gusturile noastre.
Asadar pentru aceste briose am folosit :
~300 gr dovleac ras
~ 1 banana
~ o mana de stafide
~ scortisoara, nucsoara
~ 5 linguri faina de ovaz (am rasnit fulgi de ovaz )
~ 3 linguri faina de mei (mei macinat in rasnita)
~ 1 lingura nuca de cocos razuita
Dovleacul ras impreuna cu banana si stafidele le-am transformat intr-un piure cu ajutorul blenderului.
Am adaugat si celelalte ingrediente in piure si am amestecat sa aiba cat de cat o consistenta uniforma.
Compozitia rezultata are aspectul unei mamaligi, nicidecum a unui aluat omogen, clasic de briose. nici macar nu e lichida, deci nu va curge.
In formele de briose care e musai sa fie de silicon, le veti pune cu lingura asa, ca pe un terci :) Am incercat si in alte forme (teflon, hartie, ceramica) insa se lipesc de pereti.
Apoi se pune in cuptorul preincalzit la copt, pentru 45 min la 150 grade, deci un foc nu prea tare.
Se scot formele si se lasa la racorit. abia apoi se scot si briosele din forme.
nu sunt pufoase ca briosele normale, asa arata in mijloc
noi am pus deasupra sos de ciocolata si/sau visine din borcanul cu miere
poate pe mine nu ma credeti cand va spun ca sunt delicioase insa ia uitati ce am surprins noi intr-o seara cand am lasat briosele nesupravegheate:
2. Briose pufoase cu dovleac
A doua reteta de briose este adaptata dupa cea a lui Jamie Oliver. sunt briose pufoase si foarte rapid de preparat
Ingrediente:
~ 200 dovleac
~ 150 zahar brut
~ 2 oua
~ sare
~ 150 faina
~ 50 ml ulei
~ 3 linguri iaurt
~ scortisoara, nucsoara
~ nuci tocate
~ bicarbonat
Am dat dovleacul pe razatoare apoi am adaugat peste el toate ingredientele in ordinea scrisa mai sus. bicarbonatul l-am stins cu lamaie.
Am blenduit compozitia un pic, doar cat sa aiba aceeasi consistenta, nu ca sa o fac o pasta omogena.
Am turnat in forme si am dat la cuptor 25 min.
Asa arata in mijloc
Noua le-am mancat si asa simple si cu sos de ciocolata
Avantajul lor e ca se prepara repede si se si coc repede.
Sper ca v-am facut pofta cu aceste bunatati. daca si voi indragiti dovleacul, aveti la dispozitie toata iarna sa va satisfaceti poftele cu acest delicios exponat al Curcubitaceae-lor, care inca nu s-a stabilit daca este o leguma sau un fruct.
O saptamana minunata va doresc tuturor. nu uitati de concursul nostru cu ingerasi.
Am apa in gura de pofta. Acum le-as manca. :)
RăspundețiȘtergereReteta Cristelei ma tenteaza enorm! Abia astept sa o incerc si eu, suntem mari fani ai dovleacului!
RăspundețiȘtergereoh, frumoaselor :* imi cer scuze ca asa tarziu va raspund..
RăspundețiȘtergeresper ca ati incercat intre timp una din retete. sunt excelente amandoua. noi am facut si cu mar in loc de dovleac.
toamna asta ne-am desfatat cu delicii din dovleac. mai am si o placinta buuuna, buna. vai, nu stiu cand vine randul ei la prezentat :)