marți, 14 august 2012

Crema de avocado - diverse retete

Azi sunt obosita, foarte obosita, dar si fericita. Am venit curand de la spital unde am lasat un sot obosit si somnoros cu un telefon cu bateria gatata + un fiu tintuit la pat din burta caruia ies doua furtune.
Va arat repede repede 3 bunatati de retete cu avocado care ne plac noua foarte mult si care mi le-am propus mai de mult sa le postez dar am uitat de ele. Acum cand am facut guacamole mi-am adus aminte de pozele salvate prin calculator si am zis ca e timpul sa le scot la lumina.

Crema de avocado cu castraveti


Nu stiu cum mi-a venit ideea asta, mi-aduc aminte doar ca m-am trezit taind castravetii si punandu-i cu pulpa de avocado la blenduit. Am adaugat usturoi, kefir, zeama de lamaie, marar si rozmarin. A fost foarte bun. Am mancat aceast crema intinsa pe felii de dovlecel, pe lipii sau cu cartofi copti si masline.
Inainte de asta mai facusem crema de avocado cu verzituri (macris, praz, leurda) insa varianta cu castraveti e mai racoroasa si mai ... deosebita :-)

Crema de avocado cu ardei capia

Pe asta am facut-o in fiecare zi de sambata incoace. Prima e cu ardei kapia rosii iar a 2-a cu kapia verzi.

Am blenduit pulpa de avocado cu kapia, usturoi, zeama de lamaie, sare si seminte de in rasnite. Fiica mea a mancat chiar aseara rosia de mai sus umpluta cu crema de avocado.

Guacamole

 Despre guacamole cred ca toata lumea stie ca este un fel de mancare mexican si se mananca de obicei condimentat cu ceva iute (chilli, piper, ardei iute). La noi in familie singurul care mananca cu asemenea condimente e sotul meu, care sambata cand a primit o punguta cu ardei iuti-foc s-a bucurat ca un copil care se uita la desene animate :))


Pentru mine a 2-a oara cand  fac guacamole insa de data asta nu am mai pus ceapa deloc si nici ardeiul (foarte) iute.
Am taiat o rosie mare mare si carnoasa in bucatele mici, am taiat si un kapia verde curatat de cotor tot bucatele mici iar usturoiul l-am strivit cu presa de mujdei. Am frecat pulpa de avodado cu furculita si am stors peste ea zeama de lime.
Am tocat si patrunjel si le-am amestecat pe toate adaugand si un praf de sare.

Acum in timp ce scriu aici termin aceasta portie de mai sus si imi promit ca data viitoare il voi face cu coriandru in loc de patrunjel si voi pune si ceapa rosie.
 Pentru alte retete faine cu avocado intrati aici, aici, aici si aici.

Va mai spun  ca de cateva zile mancam niste rosii absolut delicioase din gradina Strumfitei, ardeii capia si cei iuti tot de acolo, deci cei care sunteti din Timisoara si vreti sa mancati rosii sanatoase apelati cu incredere la ea. Eu abia astept sa vina ziua de sambata cand voi face din nou comanda de bunatati, si-asa planurile noastre de a pleca la mare in weekend-ul acesta s-au naruit si frigiderul care m-am grabit sa-l golesc se cere umplut.

Gata, va las ca trebuie sa ma recuperez :)
Merg la somn ca maine am o zi plina

17 comentarii:

  1. Arata delicios,deja avocado imi face ochiul....mmm,ma apuc de maine sa fac aceste bunatati...draga mea in saptamana asta nu plec nicaieri si o sa stam impreuna..te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impreuna Katy. impreuna mai mult cu fiica mea decat cu mine :)
      Multumesc ptr ajutor. te tzuc

      Ștergere
  2. Off, deci pana la urma ti s-au adevarit temerile... :( Imi pare rau, dar din cate imi dau seama totul s-a sfarsit cu bine, doar ca ati renuntat la planurile de mare... Asta este, bine ca sunteti sanatosi cu totii.

    Si eu am mancat bunatati de la Strumfita, chiar muuulte vara aceasta si intaresc si eu cele afirmate de tine, sunt delicioase legumele de gradina, asa cum mancam cand eram copil si le cultiva bunica in gradina noastra.

    Va puuuup, numai bine!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da am renuntat pe moment. daca vine fratele meu cu masina si vrea la mare, mergem cu el. daca nu, vedem noi ce facem. important e sa se recupereze cel mic.

      Deci tu ai degustat inaintea mea recolta Strumfitei :)
      delicioase zic si eu ;)

      Ștergere
  3. Ma bucurca ai revenit,sper ca totul e bine si nu a fost f grav...
    Avocado e un deliciu pt femei inspecial pt vitaminele si grasimile sale, imi plac toate retetele dar prima o voi incerca cu siguranta!
    Pupici si mult curaj!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Natalia daca faci bunatatea mentionata :) sa spui si tu impresiile. un mic review, asa ;)

      A fost grav dar a trecut. facuse peritonita si cu toate ca se simtea rau l-au mai tinut 12 ore asa pana sa-l opereze :(

      Ștergere
  4. Hei, sanatate multa!
    Te imbratisez si iti trimit multe ganduri bune!
    Si chiar ma gandeam ce sa fac cu un avocado gata copt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Roda.

      Ai si avocado in frumoasa ta gospodarie?
      Daca faci chiar te rog sa iti manifesti parerea despre rezultat :)

      Ștergere
  5. Multa sanatate si curaj feciorului vostru si multa rabdare si curaj voua, recuperare grabnica si concediu placut cand va fi sa fie!
    Cat despre mancarurile tale - mama, dar verzi mai sunt, pacatoasa ce sunt si deloc adepta de raw food. Arata frumos si sunt sanatoase ... deci, pofta buna :) (Sa nu-ti spun ca noi am facut bors de gaina, cu taitei si legume si 2 cozonaci uriasi, asa-i?)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sanatate, rabdare si curaj. da vrem. Multumim de urari.

      Cat despre mancarurile mele.. :) am ajuns la faza asta in urma unor alegeri (si) intemeiate si de la sine intelese.
      Pentru mine nu e un efort. de mica nu mi-a placut carnea, am fost crescuta vegetarian mai mult. cand eram obligata sa o mananc, faceam tot posibilul sa ma scap de ea (o bagam in san, in pantaloni, o aruncam pe geam, ...)
      Eu sunt sigura ca borsul tau de gaina a fost bun dar pe mine nu ma mai tenteaza asa ceva demult :))
      Dar o felie de cozonac (doua, 3, 4..) as servi :)

      Ștergere
  6. Ca sa vezi ... din cand in cand aterizez si eu printre nori si, in loc sa gasesc numai fericire, dau cu ochii de retete delicioase invaluite de o ,,bucurie,, amara ...am increderea ca vei trece cu rabdare si peste hopul asta, chiar tu te-ai declarat ,,fericita,, la inceputul postarii, dar stiu ca nu-ti este usor, insa pe tine te vad mereu optimista si cu putere .... retetele sunt delicioase, dar eu am o amintire nu tocmai ,,gustoasa,, legata de avocado ... nu fructul e de vina, ci persoana care nu stie sa scoata ce e mai bun din el :)...Sanatate maxima si nu fi trista, marea e acolo intotdeauna, are farmecul sau in orice anotimp, iar veri vor mai fi.
    Cristina ... cea cu care tot planificam o intrevedere si ....apare ea candva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, tu sti cat m-am gandit la tine in ultimul timp?!?

      Retetele sunt delicioase si bucuria nu e amara. chiar e o bucurie maaare. Supararea mea a fost pe doctori si/sau sistemul medical. pe felul in care trateaza pacientii.
      Dar e bine ca nu a fost ceva imposibil de reparat.
      azi cand am ajuns la spital am aflat de o nenorocire - pornita tot asa de la o apendicita agravata... :(

      Stiu ca marea e mereu acolo si vad acest incident ca pe un semnal, o lectie. stiu ca ne vizeaza pe mine si sotul meu si sunt deschisa la o analiza aprofundata a vietii noastre. nu e intamplatoare trecerea noastra pe aici.

      eu chiar cred ca ne intalnim pana cand incepe scoala.
      Azi am fost in Ronat la o cunostinta care m-a impodobit cu legume din gradina si m-am gandit din nou la tine. pe unde oi fi tu.. ? :)

      Ștergere
  7. Multa , multa sanatate puiutului tau!! Imi pare rau ca ati trecut prin asa ceva....dar cum a facut apendicita la o varsta asa de mica?:(( banuiesc ca are cam aceeasi varsta cu D. al meu (are 5 ani si 7 luni). Imi poti spune, te rog, cand vei avea timp, ce simptome avea? si baietelul meu cel mare se tot plange de dureri de burtica, dar dr. de fam spune ca nu ar avea nimic....Multumesc mult!

    O singura data am cumparat avocado...am vrut sa-l macam crud, dar nu ne-a placut..si de atunci nu am mai luat...poate imi voi face o data curaj sa cumpar din nou.

    RăspundețiȘtergere
  8. E mai mic ca al tau :) are 4 ani si jumatate.

    Avea dureri abdominale, varsaturi, stare generala de rau, slabiciune, febra, nu putea calca in piciorul drept din cauza durerii.. :(
    toate astea le-am aflat prin telefon de la socrii mei. asa ca sotul s-a dus dupa el si l-a internat aici in spital.
    Ptr punerea unui doagnostic de apendicita e nevoie de mai mult decat ce ai scris tu. si decat ce am scris eu.
    se fac investigatii suplimentare, analize din care reiese daca este sau nu apendicita

    Cu avocado, eu pot sa zic in prima faza ca el are nevoie disperata de o lamaie :) ca sa isi arate bunatatea :))
    Cand am gustat noi prima oara avocado, sotul meu s-a strambat si a zis ca n-o sa mai manance niciodata asa ceva. dar la urmatoarele incercari l-am impreunat cu alte ingrediente si i-a placut. mie si copiilor ne-a placut din prima.

    RăspundețiȘtergere
  9. arata delicios si mi-ai facut o pofta nebuna de guacamole :D

    RăspundețiȘtergere
  10. guacamole am facut si eu cu ocazia sarbatorilor de iarna. imi place ffff mult. alte retete cu avocado nu am incercat, dar o sa testez cand s-o face ardeiul capia in gradina :)) (nici nu l-am plantat)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...