vineri, 17 mai 2013

Galuste chinezesti - din faina de orez

Prima oara cand am vazut reteta de galuste chinezesti pe blogul Andreei am stiut ca in scurt timp le voi face si eu. Asta a fost in urma cu doi ani si imi aduc aminte ca le-am facut prima oara chiar in preajma zilei mele de nastere. Au fost diferite de orice galusca mancata pana atunci insa tocmai gustul si textura lor speciale m-au facut sa mai repet de cateva ori experienta.


Primele dati le-am facut din faina facuta de mine din orezul din camara. Nu a fost chiar usor avand in vedere ca aveam o rasnita electrica subreda si o masina de macinat zahar intepenita.
Procesul obtinerii acestei faini de orez in casa este laborios dar daca nu aveti faina de orez gata cumparata iata cum sta treaba.
La inceput am spalat orezul cu bob rotund (500 gr) in mai multe ape, apoi l-am scurs si l-am lasat la uscat imprastiat pe o hartie vreo 3 zile. Orezul uscat l-am macinat ba in rasnita electrica ba in cea manuala, de mai multe ori. Granulatia nu a fost asa fina ca faina de orez din magazine dar am reusit sa lucrez cu ea aluatul de galuste. Abia cand am facut cu faina cumparata am vazut diferenta :)
Ingrediente pentru galustele chinezesti sunt urmatoarele

 Aluatul
~ 500 gr faina de orez
~ aproximativ 200-250 ml apa.

Umplutura
~susan integral
~ mac
~nuca
~zahar brut

O oala cu multa apa pentru fiert galustele

Intr-un castron am amestecat faina de orez cu apa turnand cate putin pana a ajuns de consistenta unei plasteline. Am format mingiute si le-am lasat asa pana am preparat umplutura.
Am pus semintele de susan in tava la cuptor pana au imprumutat o culoare usor rumena. apoi le-am amestecat cu macul, nuca macinata si zaharul brut.
Am luat cate o bila si am turtit-o usor cu degetul facand loc inauntru ca si o barcuta. inauntru am pus cu lingurita compozitia de seminte si am refacut bila la loc. Asa le-am facut pe toate apoi le-am pus la fiert in oala cu apa care cocotea. La inceput ele se lasa jos; cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata. Le-am scos cu paleta pe un platou si le-am lasat sa se scurga
Pentru ca ramasesem cu foarte putin susan si mac pentru a le tavali in ele, am luat cateva capsuni si cirese si le-am blenduit, turnand astfel un sos gustos peste galustele calde.
Prima impresie care am avut-o cand am muscat din ele a fost ca mi s-au lipit dintii inauntru :)  cam asa este textura galustelor cu orez, gumilastica - cum zice Andreea :)


Copiii mei au fost cei mai incantati de fiecare data de galustele din orez.
cand nu am avut fructe, am pus deasupra dulceata, sos de ciocolata sau sirop de ghimbir.


In pozele de mai sus este fiica mea pe cand avea 11 luni, mare mancatoare de galuste chinezesti.

Va doresc un weekend minunat alaturi de cei dragi. nu uitati sa va bucurati de sfarsitul acesta de primavara si fiti recunoscatori pentru viata voastra
V-am tzucat :*

L.E. Galustele chinezesti din 2014 :) facute din faina integrala de orez si umplute cu visine din dulceata asta de visine


5 comentarii:

  1. Wow,cred ca sunt delicioase galustele:D Si fiica te e o scumpa:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt MegaDelicioase ;)
      Si ea e o scumpa :) :)

      Claudia ai putea sa faci si tu: capsunile sint acum sezonul lor, semintele si nucile sunt sanatoase iar faina de orez ii da acel ceva specific ;)

      Ștergere
  2. Mama ce se-ndoapa...doapa! Mi-a venit apa-n gura...Facea si bunica-mea ceva asemanator. Cu prune la mijloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) :) da, zâna mea mică e foarte expresivă în a-şi arăta admiraţia faţă de preparatele mele culinare ;)

      Găluştele cu prune au alt fel de aluat, din făină şi cartofi, dar tot bune sunt. Să vină pruneleeee!!

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...