Cartea a ajuns la noi tocmai din Cufarul Cartilor, un cufar unde si-au dat intalnire cele mai frumoase carti pentru copii, in limba engleza.
De ce este ea cea mai indragita carte a fiului meu? deoarece contine foarte multe experimente din diverse domenii.
Cea mai des axperimentata activitate de pana acum, a fost topirea creioanelor cerate cu uscatorul de par.
Noi am folosit resturi de creioane ramase, pastrate de cand erau ai mei copii mici, special pentru refolosire creativa. In carte, experimentul este prezentat mult mai artistic fata de cum a iesit la noi
Feonul nostru este unul vechi, pansat, care merge pe o singura treapta si face zgomot cat un tractor, insa pana la urma a topit creioanele.
Am folosit o foaie alba pe care am lipit-o peste un carton. Pe foaie, cu jutorul pistolului cu lipici am lipit creioanele intr-o ordine random :)
Am sprijinit foaia de perete, un pic inclinata iar dedesupt am pus alt carton. Am dat drumul la feon si am asteptaaat,, pana au inceput sa curga culorile. Gabriel a fost foarte incantat de prima reusita si in acea seara a repetat experimentul de inca doua ori, singur. In urmatoarele zile, toti prietenii lui care au venit la noi in casa au avut parte de o demonstratie de culoare (si zgomot)
Dupa atatea experiente cu creioanele cerate, feonul nostru este pe alocuri patat cu rosu si mov, insa noi am invatat cateva lucruri care va pot fi utile si voua:
- daca vreti sa iasa un tablou frumos, asezati creioanele in ordinea care o doriti insa pe grupe de culori, nu asa imprastiate cum am facut noi. (culorile inchise se vor sui peste cele deschise si le acopera de tot cand se usuca)
- folositi feonul pe treapta cea mai fierbinte (daca nu vreti sa asteptati mult si bine)
- tineti-l indreptat catre varful creioanelor , nu asa cum se vede ca am facut noi in filmulet, pe toata lungimea lor
- inainte de a incepe, decojiti hartia de pe creioane
- folositi ziare vechi sau cartoane pentru a proteja suprafata pe care lucrati si zona dimprejur. (ceara colorata va stropi si in jur, depinde cum veti indrepta jetul de aer cald)
Un alt experiment incercat de noi, de fapt primul experiment din carte a fost experimentul cu oja.
Am luat cele 3 sticlute cu lac de unghii pe care le mai aveam in casa, (dupa marea curatenie din vara cand am aruncat o punguta de oja), un vas in care am pus apa rece si o foaie de hartie.
Asa cum veti cedea in filmuletul de mai jos, am turnat cu grija putina oja in apa, apoi urmatoarea oja am turnat-o (relativ) in mijlocul primei, .. si tot asa. Cu o scobitoare am facut modele, apoi am pus cu grija hartia peste modelul obtinut la suprafata apei. Dupa cateva secunde am ridicat hartia din apa si ne-am mirat de ce am reusit sa facem. am lasat-o la uscat.
In seara aceia am repetat de 3 ori operatiunea, amandoi incantati fiind de mini-tablourile pe care le-am obtinut. nici nu va spun cat de rau mi-a parut ca am aruncat celelalte sticlute de oja.
Al 3-lea experiment pe care vi-l prezentam astazi, este unul ... floral
Nu stiu de ce ma asteptam sa nu fie asa atras de el, probabil fiindca in ultimul timp nu am avut activitati mai delicate, cu tema florala, ci doar crafturi de iarna.
Activitatea este foarte usor de realizat. Presupune insa indemanare din partea copilului de a desena un model de floare si de a decupa cu foarfeca.
Am folosit hartie colorata de diferite culori si grosimi. Asa cum veti vedea si in filmulet, florile din hartie mai subtire s-au deschis primele. Ultima care s-a deschis a fost din hartia cea mai groasa.
I-am explicat cum fibrele de hartie absorb apa si fac ca petalele sa se desfaca.
Acest experiment l-am facut pana acum de 4 ori. Vi-l recomandam mai ales cand copiii fac baie pentru a vedea ce se intampla de aproape si a se putea juca cu floricelele. Insa pana cand florile nu vor absorbi destula apa ca sa isi desfaca petalele e indicat sa nu faceti valuri prea mari ca sa nu patrunda apa inauntru si sa se scufunde sau sa nu se mai desfaca petalele. (noi am patit-o)
In afara de ce v-am povestit aici, am mai facut dupa modelul din carte: avioane, experimente cu sare + gheata, telefon cu fir, portavoce, prastie, experimentul cu ciocolata si cel cu lupa.
Asa cum am mai spus, cartea e o sursa excelenta de activitati si mai ales de proiecte facute in echipa
Acestea urmeaza in curand:
Sper ca v-a facut placere sa cititi experientele noastre dar sper si mai mult ca v-am starnit curiozitatea.
Iti multumim, Miriam, pentru acesta carte si iti dorim succes si satisfactii in toate proiectele tale.