vineri, 10 februarie 2012

Importanta iubirii

Azi am avut ultimul examen din sesiune. Stau asa in fata monitorului si parca nu-mi vine sa cred ca ochii mei nu mai citesc cursuri. Si inca nu stiu ce sa aleg sa fac in urmatoarele momente. sa ma pun sa dorm? sa ma arunc in vana? sa dau drumul la un film care l-am toooot amanat?
Pana ma hotarasc o sa pun aici un text valoros gasit intr-unul din cursurile care le aveam de citit pentru examen deoarece se potriveste perfect cu planurile mele de a transmite un anumit mesaj despre dragoste in saptamana aceasta cand se flutura tot felul de mesaje de dragoste.
Am ramas uimita sa-l citesc intr-o carte care (aparent) n-avea legatura cu dragostea; De fapt chiar asa incepe cartea:

~ ~ ~ ~ ~ ~
Caută să devii un om mai bun şi asigură-te că ştii cine eşti tu inainte de a cunoaşte pe cineva şi a aştepta ca acea persoană să ştie cine eşti.
Gabriel Garcia Marquez

In loc de introducere...
Vă propun o scurtă reflecţie pornind de la o poveste interesantă, auzită de la un om simplu care, deşi prezenta o dizabilitate severă, işi trăia cu demnitate viaţa de zi cu zi şi avea acea forţă interioară a caracterului care il făcea fericit şi impăcat cu propriul destin.

A fost odată o insulă unde trăiau toate sentimentele şi valorile umane: Buna Dispoziţie, Bogăţia, Orgoliul, Tristeţea, Inţelepciunea... şi, ca toate celelalte, Iubirea. Intr-o bună zi sentimentele şi valorile au fost anunţate că insula este in pericol să se scufunde. Imediat toate şi-au pregătit navele şi bărcile, căutand să plece cat mai repede. Doar Iubirea a rămas pană in ultimul moment. Cand insula era pe punctul să se scufunde, Iubirea a decis să ceară ajutor. S-a intamplat ca Bogăţia să treacă pe langă Iubire cu o barcă luxoasă. Atunci Iubirea, cu o voce sfioasă, ii zise:
- Bogăţie, mă poţi lua cu tine ?
- Nu te pot lua, căci e mult aur şi argint in barca mea şi nu mai am loc şi pentru tine. Deoarece pericolul era din ce in ce mai mare, Iubirea s-a hotărat să ceară şi ajutorul
Orgoliului care se apropia intr-o superbă navă :
- Te rog, mă poţi lua cu tine ?
- Nu te pot ajuta, Iubire, răspunse Orgoliul, aici e totul perfect, mi-ai putea strica nava.

In acele condiţii Iubirea a decis să apeleze şi la ajutorul Tristeţii, care tocmai se apropia de ea:
- Tristeţe, te rog, lasă-mă să vin cu tine!
- Oh, Iubire, răspunse Tristeţea, sunt atat de tristă, incat vreau să stau singură. Chiar şi Buna Dispoziţie a trecut pe acolo, dar era atat de mulţumită de sine, incat nu a auzit cand Iubirea o strigă neajutorată. Deodată o voce spuse:
- Vino, Iubire, te iau cu mine!
Era un bătran cel care vorbise. Iubirea se simţi atat de recunoscătoare şi plină de bucurie, incat, după ce au ajuns la ţărm, a uitat să-l intrebe pe bătran care ii este numele. Iubirea şi-a dat seama cat de mult ii datora şi intrebă Cunoaşterea :
- Cunoaştere, imi poţi spune cine m-a ajutat ?
- Era Timpul, răspunse Cunoaşterea.
- Timpul ? Dar de ce tocmai Timpul m-a ajutat ?
Cunoaşterea, plină de inţelepciune, ii răspunse :
- Pentru că numai Timpul poate fi in măsură să inţeleagă cat de importantă este Iubirea in viaţa noastră.

~ ~ ~ ~ ~

Cartea se numeste Sinteze de  psihopedagogie speciala- Alois Ghergut

4 comentarii:

  1. Superb! Intelepte vorbe si atat de profund - ma tot uit si peste tot inimioare ... mi-a placut o definitie a iubirii - am citit-o la cineva pe FB - Iubirea e ca vantul, nu o vezi, dar o simti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, inimioare peste tot ptr ca s-a stabilit de comun acord ca iubirea porneste din inima. deci inima e un simbol al iubirii.
      Dar stiu la ce te referi. Iubirea, parca s-a dezbracat de continut; a ramas doar forma.

      nu stiu de ce nu ma lasa sa comentez la tine pe blog..

      Ștergere
    2. Nu stiu unde am citit ca de fapt centrul emotiilor e in stomac - n-are fi amuzant o asemenea ilustrare?!?
      Nu am idee, am pus disqus sperand sa fie mai putine probleme, dar nu ma pricep deloc. Am gasit comentariul la Martin Eden, deci banuiesc ca s-a rezolvat :)

      Ștergere
  2. hmmm...iubirea...greu lucru :)
    m-am executat cu provocarea...sa-mi zici daca te multumeste :)))
    weekend minunat !!!!!!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...