marți, 13 septembrie 2011

Cătina - cel mai complex medicament natural

Update septembrie 2014:
Ne-am intors din vacanta cu mai multe bagaje decat am plecat, printre care si o cutie plina cu catina. (si una cu scoici dar despre asta in alta postare)
In plimbarea noastra catre plaja de la Sfantu Gheorghe am zarit dincolo de drum o tufa de catina si cand ne-am apropiat de ea, mare ne-a fost bucuria sa gasim mai multe tufe

Am cules crengute de catina si dupa ce le-am taiat varfurile tepilor, le-am asezat intr-o cutie pentru a le transporta in siguranta si asa am ajuns cu toata catina intacta, doar frunzele putin uscate.

am spalat crengutele sub jet de apa si le-am lasat la uscat pe un prosop pana a 2-a zi. cu forfecuta am taiat bobitele de catina chiar de unde se prind de crenguta.

Am pus catina in borcane si am blenduit-o cu miere apoi am adaugat feliute de ghimbir si propolis.
Sa va mai zic ca noi folosim de la catina toate componentele: frunzulitele si crengutele le lasam la uscat pentru ceai, iar catina din borcane- in diferite preparate: batoane energizante, creme de fructe sau blaturi de torturi reci. mierea din borcanele cu boabe- la ceaiurle mai amarui, cum e cel de galbenele sau rooibos.

Sunt aşa de bucuroasă pentru că - după îndelungi căutări, cercetări, telefoane, comparări de preţuri şi de procese de fabricaţie- am reuşit sâmbătă să cumpăr cătină din piaţă de la un nene care tocmai venise şi le-a dat peste cap vânzările celorlaţi punând un preţ cu 30% mai ieftin.

De o lună încoace tot căutam produse pe bază de cătină, neavând răbdare şi timp disponibil să aştept până apar aceste bobiţe minune, însă nu m-am putut hotărî ce anume să cumpăr; ceea ce a fost spre binele meu deoarece aşa am început să consum uleiul de cătină care îl primisem cadou de ziua mea şi pe care îl foloseam doar în loţiunile mele. Până în urmă cu 10 zile, când am început să îl şi beau. Dar despre asta vă spun în altă postare..

Despre cătină cu toţii ştim că este un super antioxidant natural iar internetul este plin de informaţii cu privire la cătină şi afecţiunile în care este recomandată această adevarată bombă de vitamine. Datorită multiplelor sale beneficii -regenerator, imunostimulator, energizant, astringent, antiinflamator, cicatrizant - este utilizată în industria alimentară, cosmetică si farmaceutică. Este aşa de apreciată deoarece este cea mai complexă polivitamină naturală; în primul rând are un conţinut foarte bogat în vitamina C (de 10 ori mai mult ca lămâia de 2 ori mai mult ca măceşele). În plus mai conţine vit A, D, E, F, (vitamine liposolubile deci instabile în mediu acid) şi întreg complexul vit B, vit K , vit P -care alături de vit C sunt vitamine hidrosolubile instabile în mediu alcalin.

Este important de ştiut asta deoarece atunci când facem ceai (infuzie la cald) nu avem parte şi de vitaminele liposolubile A,D,E,F. De aceea este mai recomandat maceratul la rece sau extractele uleioase de cătină. De fapt cel mai recomandat este consumul fructelor întregi, în starea lor naturală, proaspătă, mestecate foarte bine aşa beneficiind de tot ce conţine cătina. Însă având în vedere că nu putem avea tot timpul cătină proaspătă este cel mai bine să conservăm bobiţele în miere de albine; în felul acesta se potenţează una pe alta şi avem şi mai multe beneficii. Altă metodă de conservare a catinei este la congelator.
Fructele de cătină mai conţin betacaroten (mai mult decât în morcov) acizi graşi esenţiali (oleic, palmitoleic), flavonoide, microelemente(P, Ca, Mg, K, Na, Fe)şi toţi aminoacizii esenţiali.

După toate aceste informaţii preţioase să vă spun şi ce-am făcut eu cu cătina mea. Am spălat bobiţele de cătină (nu pe toate deodată) punându-le în strecurătoare şi ţinându-le sub jetul de apă apoi le-am lăsat la scurs. Înainte să le pun în borcan le-am mai zvântat un pic pe un prosop de hârtie. Am umplut borcanul cu cătină aproape până sus şi am pus deasupra miere până când s-au acoperit toate. La unul din borcane am strivit bobiţele în miere cu o lingură de lemn. A mers cam greu zdrobirea dar se vede diferenţa faţă de celelalte. Într-alt borcan am experimentat şi eu puţin; am mai pus în plus extract moale de propolis şi polen. Precum se vede şi în poză cătina s-a ridicat la suprafaţă dar asta nu-i bai. Între timp am mai completat cu miere până sus.

Cătina care mi-a mai ramas (cam un paharel) am făcut-o suc cu blenderul şi am amestecat cu sucul de mere şi morcovi făcut în storcător. S-a băut imediat. Cojiţele şi sâmburii de cătină rămaşi de la blenduit i-am amestecat cu pulpa rămasă de la mere şi morcovi şi cu o linguriţă de miere. Această pastă am mestecat-o pe îndelete preocupată să ronţăi toţi sâmburii care îi simţeam printre dinţi. Am făcut-o şi pe asta şi m-am declarat mulţumită.
Am deci în total 3 borcane de cătină cu miere şi-mi pare rău că n-am luat mai multă catină că prevăd că o să se consume destul de repede.

N-am de gând să deschid niciun borcan decât după ce trec vreo 2 săptămâni, timp în care termin şi eu şi fiul meu cura cu uleiul de cătină.
Iniţial, motivaţia mea de a prepara catina cu miere a fost pentru copii însă mi-am dat seama că şi noi părinţii avem nevoie să ne stimulăm imunitatea în mod natural. Am o presimţire că sâmbăta viitoare mai fac un drum până în piaţa cu pricina deşi e cam departe de mine. dar având în vedere că suntem 4 persoane care vom beneficia de aceste bunătăţi, o să se merite efortul.


În scrierea acestui articol am luat informaţii şi din: selene.ro.

26 de comentarii:

  1. cat e la voi? ... de curiozitate.
    Prin pietele noastre am gasit cu 10-15 lei/kg

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am luat cu 10 lei/kg. Dar la ceilalti vanzatori, sau in alta piata mai aproape de mine era cu 15- 18 lei

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce-mi place poza cu manutele alea doua mici... :)
    Si eu m-am gandit ca ne-ar prinde bine o cura cu catina, dar inca nu sunt hotarata pe deplin.
    De care ulei de catina folosesti, ca vad pe net ca e scump si ala?
    Eu sunt cam leneoasa din fire. Oare se gaseste de cumparat direct catina in miere?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uleiul de catina de la Hofigal.la 100 ml.l-am primit de ziua mea.
    Se gaseste si asa. Chiar am vazut anunturi

    RăspundețiȘtergere
  5. Catina e grozava!! Pe mine m-a ajutat sa scap de E-coli gasita in secretia vaginala in mai putin de 5 zile. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Kinga te rog sa spui cum te-a ajutat pe tine si in ce fel ai luat catina. Poti sa scrii aici sau mai bine scrii la tine pe blog ca pun eu trimitere. E interesant de aflat si benefic ptr mai multe lume.
    Daca vrei, bineinteles.. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. si noi facem suc de catina, catina cu miere, ulei de catina facuta in casa amestecat cu ulei de masline , este nemaipomenit

    RăspundețiȘtergere
  8. @ela, ela!! Ia zi tu cum faceti ulei de catina? asa din pulbere de catina? sau atfel?
    Stiu ca este nemaipomenit. Aveti catina voastra?

    RăspundețiȘtergere
  9. si eu am facut catina cu miere...dar cei mici au refuzat-o total, ba cel mare mi-a si spus:"in viata mea nu am gustat ceva atat de rau" :((
    m-am gandit sa le-o dau sub forma de medicament, cu seringa....dar eu nu am blenduit-o, am inteles ca nu trebuie sa intre in contact cu fierul.asa..ca as lua doar siropul..

    si eu am auzit, ca este un fruct cu muuulte proprietati terapeutice. la noi in piata costa intre 10-15 lei (daca e pe crengute e mai ieftin, daca sunt culese, mai scumpe)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa le-o dau si eu la copii. cu o seringa de la nurofn.
      Dupa ce am scris articolul acesta am mai cumparat de la piata inca 5 kg de catina si le-am bagat la congelator. Cand s-a gatat ultimul borcan din cele de sus, am ales sa fac alt amestec. Am pus catina+miere+ghimbir felii. Si am tinut borcanul in frigider. Le-am dat cu siringa mierea iar eu am rontait boabele si ghimbirul :) Cand s-a gatat am scos catina din congelator si am facut altul si tot asa.

      Mierea si amestec este foarte buna ghimbirul si catina isi adauga valoarea lor la cea a mierii; copiilor le place., le dau in fiecare dimineata cate o siringa

      Ștergere
  10. Vand catina din flora spontana, atat celor care cumpara cantitati mari, cat si persoanelor fizice care vor cel putin 20kg. Plata ramburs sau in cont. Relatii la tel. 0746464190

    RăspundețiȘtergere
  11. Bravo! Tare imi plac ideile de genul acesta! :)
    Eu inca aveam catina, in borcane cu miere, de anul trecut :)
    Dar tot am facut o provizie noua sapt asta, am pus si la congelator cateva cutiute, am si in frigider si blendui/storc, in fiecare dimineata, si le fac "limonada", de baut la micul dejun, si de luat la pachet, in sticlute. O fac mai diluata, cam doua linguri de catina la 1 L de apa, si cu ceva afine si miere, sa se coloreze frumos. O beau fara probleme! Stiu ca e cam diluata dar decat deloc ... sau sa se strambe si sa le-o dau cu insistente ...

    La partea cu rontzaitul ... ai tot respectul meu, eu nu pot manca bobitele alea nici proaspete nici din miere, nicicum, ma strepezesc toata doar gandindu-ma la ele :)

    Uite, mai am o doamna, care mi-e tare draga, tot cu catina a scris si ea recent (http://sapunbun.wordpress.com/2012/09/24/retete-naturale-pentru-intarirea-sistemului-imunitar/), m-a distrat tare asta.
    Viitorul suna bine, cum s-ar spune :)

    PS: ma intereseaza f tare, daca doamnele din comment-uri vor binevoi sa detalieze modalitatile in care au folosit catina, pt diverse afectiuni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu asa fac acuma. Blenduiesc mierea cu catina din congelator dar pun si ghimbir. cand se gata, fac alt borcan.
      Acum am ramas fara catina dar mergem sambata la piata sa ne refacem proviziile

      Si pe mine ma intereseaza cum o folosesc altii insa am de gand sa scriu si eu un articol (nustiucand) despre cum o folosim noi

      Ștergere
  12. mai lume, catina este peste tot la munte, trebuie doar sa deschizi bine ochii, succes....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca este peste tot la munte, si mie mi-ar placea sa merg s-o culeg eu. dar trebuie sa ai cu ce merge pana acolo.
      respect pe cei ce fac munca asta.
      Cand vor fi copiii mai mari si vom avea si masina de mers pe munte o vom culege noi. pana atunci o iau de la piata

      Ștergere
  13. Si eu le dau copiilor sirop de catina,facut in casa catina si mier,la inceput nu vroiau deloc,dar apoi am inceput sa fac sirop de zmeura si amestecam cu catina,doar asa beau.
    As vrea sa te intreb,avand miere,e recomandat pentru copii de un an??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu le-am dat si inainte de 1 an cu ceva timp. insa putina. doar in anumite amestecuri de fructe si kefir sau cand insiropam blaturile. sau cand faceam ciocolata de casa cruda.
      E bine ca ai amestecat siropul de zmeura cu cel de catina. poti amesteca aproape cu orice. si cu suc de mar sau sfecla.

      Ștergere
  14. Nina, Bv. Eu am facut altfel , 1 kg. de catina am dat-o prin blender si am amestecat-o dupa aceia cu 500 g de miere de albine. Am lasato cam 3 zile amestecind de 2,3 ori pe zi si dupa aceia am strecurat bine prin presare si a reesit un sirop formidabil pe care il consum in ameste cu fructe sau chiar cu apa minerala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine si cum ai facut tu. dar nu e mare cantitatea de catina la atata miere?
      Si ti siropul la frigider banuiesc.

      Eu dupa un timp am schimbat cantitatile si pun si ghimbir :)

      Ștergere
  15. Eu am facut sirop asa: 1 kg de catina cu 1 kg de miere. Am zdrobit la blender catina proaspata, am pus kg de miere peste si am lasat o saptamana la macerat, la racoare. Ultimele zile chiar la frigider ca se facuse cald in casa si nu voiam sa fermenteze.

    Dupa o saptamana am strecurat siropul, a iesit grozav...ca un nectar, delicios. :) Catina ce a ramas imbibata de miere am dat-o prin masina de rosii si a iesit o parte nectar gros si aproximativ 1 borcan mi=a ramas sub forma de piure de catina. Este pur si simplu delicios... il mancam pe paine cu unt, ca un gem.

    Resturile, cojite si semintele(in total o cana si jumatate din kg de catina), le-am uscat si ... inca ma gandesc ce sa fac cu ele. Ma poate ajuta cineva cu o idee? :)

    Sanatete maxima tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as zice ca poti face ceai din ele. Mi-amintesc ca era o vreme cand cumparam de la plafar ceai de catina. erau de fapt bobite de catina uscate. poti face ceai cald- infuzie, sau poti lasa peste noapte o lingurita plina cu cojite uscate intr-o cana cu apa rece si sa bei dimineata.
      e foarte sanatos.

      sau daca s-au uscat bine le poti face pudra, macinata fin fin. pe asta o poti folosi in creme la retete (cu miere, pudra de roscove, sau pasta de macese) sau o poti pune la macerat in ulei. (va rezulta un extract uleios din catina care il poti folosi pe rani, sau in diferite creme cosmetice homemade)
      Sper sa iti fie de folos si sa revi sa povestesti ce ai decis sa faci cu ele
      :)

      Ștergere
  16. :) Cu resturile, cojite-seminte, le-am uscat bine si imi fac ceai la servici.
    Multumesc frumos pentru raspuns!
    Anul viitoar voi profita mai mult de catina :) e grozava!

    Sarbatori luminoase, linistite si pline de iubire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tot dragul.
      Si eu mai am sub masa o cutie de 3 kg de catina pe crengute care trebuie valorificata.

      Sarbatori minunate si tie iti doresc.

      Ștergere
  17. Sunt niste fructe miraculoase .

    RăspundețiȘtergere
  18. sfat: pentru a culege bobitele de catina de pe crengi cat mai repede va recomand sa le bagati in congelator, acestea vor ingheta si se vor scutura extrem de usor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu am cumparat catina de la plafar..e buna ca si cea proaspata?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...