duminică, 17 noiembrie 2013

Bors de sfecla

Guest post - Calatina <3
Borsul de fata nu respecta vreo reteta(adaptata dupa retetea ruseasca cea cu carne de vita) ci anume este o improvizatie pe baza amintirilor din copilarie, cand contemplam la nesfirsit minunea sfeclei :)

Ciorba de sfecla este un bors de influenta ruseasca (mai bine zis ucraineana), dar in moldova nu exista gospodarie taraneasca in care sa nu se gateasca acest bors, de toamna pana primavara, de predilectie in combinatie cu cartofi, mai rar cu fasole. o chestie foarte inteligenta, daca stau bine si ma gandesc la saracia de vitamine presupusa de alimentatia de iarna intr-o tara cu patru anotimpuri, sfecla e "abordabila" din punct de vedere financiar pentru oricare din noi si o comoara nutritiva pe care ar trebui sa o reconsideram si redescoperim.

Pentru 5 - 6 portii avem nevoie de:

1 sfecla mare sau 2 mici, curatata si taiata fideluta
2 morcovi
1 ceapa
2 - 3 cartofi, curatati si taiati cuburi
250 gr varza tocata fideluta
1 ardei rosu,taiat cuburi sau pasta de ardei -2 linguri
1 telina mica, curatata si taiata si ea tot cuburi
1 cutie de 400 grame rosii taiate sau 2-3 linguri  pasta de tomate
 bors pentru acrit, dupa gust sau ½ zeama de lamaie
sare, piper dupa gust.
2 linguri ulei
sare
leustean poate fi si uscat,
patrunjel

Ciorba se face foarte usor.

Sfecla se curata si se taie fideluta, apoi sotata separat cu 1 lingura de ulei (pentru a pastra culoarea intensa a sfeclei), cam 5-10 min la foc mediu.



Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in cele 2 linguri de ulei pentru 1 minut, iar apoi adaugam aproximativ 2 litri de apa, acoperim cu un capac si lasam la foc mediu. Dupa ce au fiert 15 minute, adaugam cartofii taiati cubulete, varza tocata, pasta de ardei si de tomate. Cand legumele sunt aproape fierte, adaugam sfecla si borsul si mai lasam sa dea cateva clocote. Potrivim de sare, adaugam leusteanul tocat fin si luam de pe foc.

Ciorbita este foarte buna atat calda cat si rece, poate fi servita cu smantana sau simpla, cu niste patrunjel proaspat tocat


Va enumar cateva informatii sumare: radacina de sfecla rosie contine vitaminele A, C, E, PP, vitamine din complexul B, minerale (fier, cupru, iod, calciu, potasiu), amidon, hidrati de carbon.pigmentul care ii da culoarea este considerat un luptator eficace impotriva cancerului, cu rezultate deosebite in leucemii. de remarcat ca acest pigment este rezistent la tratamentul termic aplicat (fierbere sau coacere). cu rezultate de asemenea remarcabile in dementa (prevenire si ameliorare), pancreatita, hipertensiune arteriala si multe altele este si sucul obtinut din sfecla rosie cruda .

Aceasta fiinta minunata, Catalina, a intrat in viata mea in urma cu patru ani, cand (ne)intamplator ne-am gasit una pe alta in multimea de 150 de studenti din specialitatea noastra. Am descoperit foarte repede ca avem pasiuni comune: in afara de gatitul si traiul sanatos, dragostea fata de copii, povestile lungi si motivatoare, si faptul ca aveam fiecare cate un baietel minunat, mai era o anumita atitudine in fata vietii, concretizata si prin faptul ca ne-am apucat amandoua de facultate dupa varsta la care cei mai multi o termina :)
Chiar zilele trecute am privit cu nostalgie in urma deoarece a fost ziua ei de nastere, si printre zambete si lacrimi am constatat ca viata noastra, a fiecaruia s-a schimbat. 
Ah, macar cu un an de-as putea da timpul in urma..
Pentru multe lucruri o admir eu pe Catalina, (dar ea nu ma lasa sa le spun pe toate), insa pentru aceasta ciorbita pot sa zic ca as premia-o. E cu adevarat delicioasa si .. creeaza dependenta :) 
Iti multumesc draga mea, ca ai acceptat sa publici reteta pe blogul meu :* (si iti multumesc de asemenea pentru invitatiile la masa ta :* )

9 comentarii:

  1. Trebuie sa recunosc ca nu am mai auzit sau vazut astfel de ciorba pana acuma...dar are o culoare maaaxim de tragatoare.Imi place si farfuria cu flaorea soarelui de dedesupt :D .O seara frumoasa draga mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) eu stiam despre ciorba de sfecla doar asa..din auzite. dar cand am mancat prima oara,... mmm. nu-mi venea sa cred ca sfecla poate da un gust asa de bun la ciorba :)
      eu o foloseam doar in salate, in budinci, sau prajituri. si facuta suc :)

      Ștergere
  2. Am gatit si eu cu sfecla si mi-a placut borsul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamnelor, sincer va spun ca e prima data cind vad varza si suc de rosii la un bors de sfecla,
    La mine este un bors obisnuit in casa, si din incercarile mele, telina nu pun ca nu-mi place gustul, iar sfecla o rad, pe razatoarea mica, si o pun la fiert cu borsul-bors (asta cit timp imi fierbe morcovul ceapa, un ardel si citiva cartofi) si doar cind or fiert astea printr-o sita strecor sfecla fiarta, si asa de prezenta in bors mai pun niste sfecla fiarta). Bineinteles ce nu trebuie la mine sa lipseasca din borsul asta, e LEUSTEANUL. piesa de rezistenta( am pus chiar 2 legaturi-bine is eu fan leustean). Astfel cind e gata se maninca cu ceapa si sare, super tare... si poate si o mamaliga rece taiata felii. E adevarat ca m-am bagat si eu la comentat, dar borsul asta e favoritul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corina draga. bine ai venit pe aici printre nori :*
      sfecla prajita putin in ulei e ceea ce face diferenta dintre ciorba asta de sfecla si altele. eu faceam pana intr-un timp, aproximativ asa cum ai descris tu. si imi placea.
      insa cand am descoperit varianta lui Catalina, e ... extra-ciorba :)
      incearca numai si ai sa vezi difernta. acum e clar ca gusturile difera de la om la om.
      si eu incerc in mancare sa adaug cat mai putine prajeli. insa la ciorba asta, exact sfecla prajita e cheia :)

      Ștergere
  4. Ceau,fetelor...ma scuzati cu raspunsul asa intarziat.Accept cu sfiala aprecierea ta,draga Ludmila.Sa stii ca prezenta ta imi imbogateste viata mea.

    E foarte interesant cum ceilati gatesc ciorba de sfecla,mai ales rasa si fiarta in bors-sincer,mi se pare o pierdere mare de timp si vitamine pretioase din sfecla-minune.
    Sfecla sotata usor da un gust bun si culoare ciorbei,trucul invatat de la alta gospodina desafarsita,mama mea.Si cu o mana de leustean neaparat :))
    Pofta buna,frumoasele mele!

    RăspundețiȘtergere
  5. nici eu nu calesc legumele in ulei pt borsul de sfecla. Rad o sfecla mica, 3-4 le tai feli ( ce uneori le scot apoi, si rad separat cu hrean), adaug din belsug radacinoase si cartofi. Acrita cu bors din belsug.
    La servire, pun smantana... culoarea e nemaipomenita (impresioneaza si fetitele mofturoase).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      asa e. impresioneaza si pe cei sceptici :)
      mie imi place mult. incercasem si varianta fara sfecla prajita, si mi se parea ok. insa asa cum o face Kati, e superba.

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...