miercuri, 8 iunie 2011

Crestinismul redus la esente


Pentru ca demult tot vroiam sa scriu despre cartile pe care le (re)citesc si pentru ca de curand am recitit aceasta carte extraordinra scrisa de C.S. Lewis, m-am gandit sa nu mai aman si sa va spun si voua despre ea.

Poate unii dintre voi ati citit-o candva si imi impartasiti aprecierile.
Cei care nu ati citit-o nu va grabiti s-o combateti din cauza titlului.

Cartea este simpla, pe intelesul tuturor, titlul original este "Mere Christianity" si a aparut in versiune scrisa in urma emisiunilor de la radio BBC pe care le sustinea Lewis in anii 1941-1943 despre credinţele care formează esenţa crestinismului, teritoriul comun tuturor credinţelor creştine.
In prefata cartii autorul spune mai multe despre el, motivatiile lui, rezervele lui, si ce a stat la baza scrierii acestei carti.
Prima data am citit aceasta carte in urma cu un an pe blogul lui Ionatan si am zis ca nu ma las pana nu fac rost de ea s-o am in bibleoteca.


Dar... m-am cam lasat.
N-o am in bibleoteca desi mi-o doresc tare mult.

Cei de la Humnanitas au tradus-o sub numele de "Crestinism Pur Si Simplu" insa nu se mai gaseste in librarii.
Prin urmare va invit s-o cititi online aici sau aici sau aici
Daca aflati cumva inaintea mea ca se gaseste pe undeva, anuntati-ma va rog.
Lectura placuta va doresc

4 comentarii:

  1. Cartea asta am vazut-o la tatal prietenei mele.
    sti ce-i frumos la ea? ca e o carte usoara si nu face presiuni ptr o denominatiune anume.
    Eu cred ca omul asta atunci cand a scris cartea s-a gandit serios la toate haraielile dintre biserici (la cele crestine ma refer) si a lasat deoparte dezacordurile, extragand doar esenta.
    Eu cred in prietenia dintre oameni de diferite culte. Familia mea si familia prietenei mele sunt prietene de 3 generatii in urma. Deci bunicii nostri au fost prieteni, parintii nostri sunt prieteni, eu si ea suntem prietene, si copiii nostri sunt prieteni. desi noi suntem catolici si ei evanghelici. prietenia noastra a fost mai presus de denominatiune. nu ne plac certurile pe nici o tema si intotdeauna ne-am luat apararea una alteia. asa am vazut la parintii nostri: dragoste si respect ptr fiecare. o iubesc din toata inima. e o fata extraordinara si prima oara am citit cartea asta (jumatate din ea) cand am fost la ea si tatal ei era bolnav. atunci am aflat povestea familiilor noastre.
    Si ma bucur ca te cunosc si pe tine, esti o femeie extraordinara. stiu eu de ce spun asta :)
    Cred ca sti si tu :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Andreea.
    Ce poveste de prietenie frumoasa intre familiile voastre. Si eu am prieteni din diferite culte cu care impartasesc dragostea pentru Cristos si pentru oameni. Divergentele duc la separari daca nu le administrezi cum trebuie.
    Si eu ma bucur ca te cunosc

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am citit Crestinismul lui Lewis de vreo doua ori...imi place enorm cum scrie. Am incercat sa citesc aceasta carte prin liceu....nu mi-a placut...nu am inteles-o.. am luat-o in primii ani de facultate sa o citesc si mi s-a parut extraordinara...da, noi oamenii atat de mult am inceput sa complicam notiunea de crestinism...cand el e atat de simplu :"sa-L iubesti pe Dumnezeu cu toata inima ta, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau si pe aproapele tau ca pe tine insuti". Si daca poti face acestea, esti un adevarat crestin.

    ai citit si "Scrisorile lui Zgandarila?" ...si aceea mi-a placut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrisorile lui Zgandarila am auzit doar de ele. dar sunt pe lista mea de dorinte la "must read"

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...