miercuri, 12 octombrie 2011

Mamici purtatoare reuniti-va!

Haaha. Stiu ca va e cunoscuta sloganul de pe forumul Super Parinti dar l-am imprumutat deoarece se potriveste numai bine cu ce vreau eu sa zic mai departe. Sunt atatea lucruri care ne despart (in afara de distanta) incat nu se cade ca atunci cand avem ceva in comun sa nu profitam si sa nu ne (re)unim. Pentru ce? Pentru purtatea copiilor nostri. Si nu numai a nostri :)


In ultima vreme intalnesc tot mai multe mamici interesate de purtarea copiilor. Le intalnesc pe strada, prin parcuri, la rand la posta.. si discutind pe tema asta mi-am dat seama ce mare impact are internetul. Majoritatea dintre ele pe internet au citit prima data despre asa ceva sau au vazut pe cineva pe strada purtandu-si bebelusul mai altfel decat asa cum stiam toate cu clasicele portbebeuri care numai sanatoasee nu sunt. Am ajuns la concluzia ca cele mai admirate sunt wrapurile, deoarece ies in evidenta prin forma lor si modalitatile de purtare noi. Si de aici majoritatea mamicilor au inceput sa cerceteze si sa-si puna intrebari. De ce o esarfa e mai sigura, mai sanatoasa si mai comoda ca marsupiul care il am eu acasa?

Eu am aflat despre purtarea bebelusilor de pe forumul de mai sus si am gasit informatii utile care m-au ajutat in hotararea mea de a-mi purta copila. Nu aveam deloc cunostinte despre babywearing si acum cand privesc in urma imi dau seama ca intrebarile mele eu fost tare habarniste.
Primul meu mijloc de purtare a fost un wrap neelastic facut de Ioana si am avut mari emotii cand l-am pus prima oara. Tot cu ochii in videoclip l-am pus prea strans de n-a mai incaput copila inauntru :) Dupa cateva incercari si demonstratii in fata tuturor persoanelor care mi-au intrat in ziua aia pe usa, a 2a zi am fost pregatita sa ies in lume cu fata in wrap :) Intre timp am devenit experta (zic eu :)) mi-am si alaptat fetita in wrap si am invatat s-o port si pe sold doar cu purtarea in spate nu m-am descurcat.

Urmatorul carrier a fost MarsupiPlus castigat la campania de tstare de pe adelle.ro. Acesta m-i s-a parut si mai usor de folosit deoarece este usor de montat, usor de transportat, material mai putin, nu trebuie sa legi nimic, deoarece are arici. Mi-a fost de mare ajutor in spital cand amandoi copiii aveau nevoie de atentia mea, cand am mers cu copila la examene la facultate, deoarece o puneam si o dadeam jos repede, si in vacanta deoarece am avut drumuri lungi de facut, de traversat zone accidentale
Intr-o perioada cand n-am avut nici wrapul nici Marsupi Plus cu mine, mi-am taiat o rochie si am obtinut un sling fix si altadata am folosit un material mai lung un pic, pe post de wrap scurt legat ca un sling :) cam ca aici

In prezent, am tot spre testare un Manduca New Style tot de la adelle.ro si am folosit-o deja cu amandoi copiii. Mai multe despre Manduca New Style intr-o postare separata. Si pentru ca am fost intrebata de ce ii mai port inca si acum cand merg deja in picioare, o sa respund aici deoarece eu vorbesc mult si persoanele care m-au intrebat n-au avut rabdare sa ma asculte :)

O sa incep cu beneficiile copiilor. In primul rand acolo e locul natural unde ei se simt bine dupa perioada petrecuta in burta mamei; se simt aproape de mama fara ca sa-i ocupe mainile, fara s-o cocoseze si fara sa fie nevoie sa se tot agate de gatul ei. Fiind sus la nivel cu mine le confera un sentiment de importanta. Sunt aproape de fata mea, nu li se vorbeste de sus, ma pot atinge cu mainile pe fata cand vor. Faptul ca sunt langa inima mea si se misca odata cu mine le da un sentiment de protectie si siguranta. faptul ca stau intr-o pozitie sanatoasa pentru corpul lor le este benefic nu doar pentru acum ci si pentru mai tarziu. Faptul ca pot fi alaptati, mangaiati atunci cand au nevoie, chiar daca sunt pe drum, in parc, in magazin sau intr-un loc strain le da un sentiment de incredere si dragoste. Purtarea nu-i face rasfatati. Le da ocazia sa o simta pe mama, sa se cunoasca, sa se accepte, sa se bebeluseasca acolo unde le e locul.

Beneficiile memei?: Mama poate sa-si foloseasca mainile ptr a face altceva (ceva ce deja facea, sau altceva care ar fi vrut sa faca), poate sa lapteze din mers, discret, poate sa-i vorbesca copilului mereu, sa-i cante, sa-l atiga. De exemplu alaltaieri fiica-mea isi tot dadea jos caciula din cap. mai bine zis tot tragea de ea. Eu fiind cu o mana libera si ea fiind la nivelul meu, am putut s-ai aranjez caciula pe cap de fiecare data, si sa ma joc cu manuta ei, s-o pup pe frunte si sa-i dau miezul de nuca curatat fara sa fie nevoie sa ma aplec de fiecare data. Cand a adormit, i-am pus frumos gluga in cap asa cum statea pe pieptul meu si mi-am continut drumul impingand carutul cu celalalt copil care adormise si el, doar ca din cauza pozitiei carutului cu fata in exterior ii batea vantul direct in fata.
Mie cel mai mult imi place sa imi pot privi copilul in ochi sa ii cuprind fata cu mainile si sa-l dragalesc simtindui piciorusele in jurul meu cum si le misca de bucurie in timp ce ne invartim.
Ce sa mai zic de mersul la facultate? E lejer sa intru in tramvai cu fata legata de mine, ca urc 3 etaje si sa stau intr-o sala doar cu fata, fara sa car carutul dupa mine. Ceea ce-mi aduce aminte de perioda cand stateam intr-o chirie la etajul 8. Vaaai ce mai amintiri. Nu numai ca liftul nu mergea decat pana la 7, dar nici nu mergea de fiecare data. Asa ca suiam si coboram cu carutul...oftand.

Beneficiile celorlati?: In primul rand sotul poate merge pe strada de mana cu sotia lui indiferent care din ei poarta capilul. Daca e vorba despre un alt copil, la fel. Mie mi-a fost de mare ajutor si am mai scris despre asta faptul ca in spital am putut sa fiu deodata cu amandoi, sa ne jucam, sa topaim, sa dansam.

Ce vreau sa mai spun este ca purtarea bebelurilor inseamna mai mult decat ai lega de tine cu ceva. "Hai vino incoace sa te pun aici, ca acum am treaba si nu vreau sa plangi". Ca si cum n-ai avea incotro. Nu. E mai mult de atat. E o permanenta relatie de atasament, de interdependanta. Nu gasesc alt cuvant pentru a descruie ce vreau eu sa zic. Mama este lipita de copil, si ii poarta fizicul, emotiile, nevoile copilului, iar copilul isi educa mama pentru a fi un purtator bun. Atitudinea de atasament este dincolo de plimbatul intr-un carrier. Este in dedicarea parintelui, in disponibilitatea lui, in relationarea acestuia cu un copil care il ajuta in descoperirea de sine odata cu descoperirea copilului. Este vorba de comunicare, respect, empatie. Stiu ca sunt copii care din diverse motive nu s-au lasat purtati, altii care n-au beneficiat de purtare pentru ca parintii n-au stiut, n-au avut, n-au putut. De aceea am adus vorba de latura sufleteasca, de relatie, de atasament, de apropiere pentru a nu cadea in extrema cealalta. Stiti voi care.

Extremele nu sunt bune pentru ca dau eroare. Asta este parerea mea personala, din experienta proprie. Nu vreau sa dau impresia ca stiu totul, dar incerc sa fac tot ce e mai bine pentru copilul meu. Asa ca daca aveti completari, contraziceri sau sugestii, le astept.

Inca ceva vreau sa mai zic pana nu uit. Daca aveti ocazia sa cititi 3 carti despre importanta a ceea ce am scris mai sus, si care mie mi-au deschis ochii deoarece eram deja influentata de anumite invataturi nepotrivite.
*Le bébé est une personne de Bernard Martino -film si carte
*The continuum concept de Jean Liedloff tradusa aici
*The Best Place After the Womb de Elizabeth Antunovic tradusa aici(5capitole)

Era sa uit tocmai invitatia de a participa sambata 15 Octombrie, ora 16.00 la Hotel Arta de pe Calea Lugojului Timisoara in cadrul Baby Vest Fest ( imi pare rau, s-a schimbat locatia) unde vom avea ocazia sa facem cunostinta una cu alta, ne vom revedea cele care deja ne cunoastem :) si vom incerca diferite sisteme de purtare cu copiii nostri. Sper ca vremea va fi frumoasa si noi vom fi toti sanatosi.
De vizitat neaparat bebelusipurtati

8 comentarii:

  1. eu una sunt tare curioasa cum ai reusit sa mergi cu fetita ta la examene? le-a dat impreuna cu tine? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Haha. Fetita mea s-a ocupat cu partea de entertainment :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu gasesc a III-a carte. nu cred ca ai pus linkul care trebuie. ma duce in site-ul unui magazin :(

    Le bébé est une personne- am vazut si eu cateva secvente din el la facultate.E foarte educativ
    Dora

    RăspundețiȘtergere
  4. Dora am pus linkul care trebuie. catre articolul numit Exterogesatia I. In bara laterala ai sa gasesti exterogestatia 2... 5. e o carte intreaga tradusa -cred eu- de catre Raluca. care a mai tradus si alte articole interesante.
    merita citite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare mie ca asta e reclama pe fata.
    Faci trimiteri la magazine scumpe si le promovezi articolele. E clar.
    Dora

    RăspundețiȘtergere
  6. M-am lamurit acum. afaceri de mamici.
    fiecare cu interesul ei.
    Dora

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce e clar Dora? poate vezi inca in ceata.
    Nu fac reclama la gagazine. Daca citesti atenta postarea mea e despre purtarea bebelusilor, experienta MEA personala, si purtatoarele mele. Am pus link catre persoanele care mi le-au oferit. Eu sunt multumita de ele. le recomand si la altii. Bineinteles ca exista si varianta sa le faci singura.daca te pricepi.

    Cartile recomandate sunt excelente. daca pe tine te opreste a le citi faptul ca sunt pe un site de magazin e treaba ta. eu prefer sa citesc acolo decat sa ajung pe tot felul de site-uri/ forumuri unde tot imi apare in fata cate o reclama la credite bancare, masini, relatii amoroase si lapte praf. si daca vreau sa le inchid dimpotriva se fac mai mari. aia consider eu reclama abuziva.

    Raluca e o femeie dedicata, face o treaba excelenta si de foarte mare folos. Recomand articolele ei cu mare caldura tuturor mamicilor nesigure inca sau indoctrinate de diferite sfaturi.

    N-am folosit nici un produs din magazinul ei ca sa ma poti acuza ca il promovez- desi mi-ar place- si uite acum imi dau seama ca problema ta nu e cu mine sau cu Raluca, ci e de alta natura.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...